Juratović: Velika koalicija ponekad je nužna iako je rijetko idealna

Josip Juratović, zastupnik u njemačkom parlamentu i prvi Hrvat koji je izabran u Bundestag, u razgovoru za tportal poručuje da velika koalicija kao ishod neizvjesnih izbora nije idealno rješenje, no u hrvatskom slučaju važno je da se formira Vlada koja će imati snage provesti dogovorene reforme. Što su temeljitiji pregovori, to je koalicija uspješnija odnosno time je Vlada učinkovitija – potrebno je, kaže Juratović, uzeti vremena i što detaljnije razraditi pregovore jer sve što se površno napravi sada moglo bi uzimati danak kroz čitav mandat Vlade

Kako izgleda parlamentarni život u Njemačkoj pod vlašću velike koalicije? Koje su ključne prednosti takvog modela vlasti, kojemu mnogi pripisuju zasluge za ‘nikad jaču Njemačku’? Velika koalicija nije idealno rješenje, ali ponekad je neizbježna da bi se uspostavila jaka vlada. Velika prednost joj je u bržem provođenju reformi, pogotovo onaj dio gdje je potrebna dvotrećinska većina.

Je li parlament doista u Njemačkoj ‘mrtav’ u smislu zatiranja oporbe, od čega strahuju neki hrvatski analitičari koji kritiziraju Mostovu ideju velike koalicije? Jesu li oslabjele diskusije prilikom izglasavanja zakona i je li fokus u ringu konzervativaca (CDU/CSU) i socijaldemokrata? Parlament u Njemačkoj nije mrtav i od velike važnosti je da se smisao parlamenta ne izgubi, a prije svega da ne utihne parlamentarna kontrola nad vladom. Dakle svatko od nas parlamentaraca ima obavezu da se ne zaboravi uloga parlamenta jer je parlament najviši organ demokratskog sustava.

Je li ojačala korektivna uloga organizacija civilnog društva u Njemačkoj? Što se tiče civilnog društva, ono je uvijek bilo jako razvijeno u Njemačkoj, pa i u Hrvatskoj, a utjecaj na politiku velikom koalicijom niti slabi niti se dobiva.

Smatrate li da bi velika koalicija bila dobra za Hrvatsku? Je li ona uopće moguća, s obzirom da čelnici dviju opcija, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, deklarativno odbacuju takvu ideju? Narod nije birao veliku koaliciju, već jednu stranku ili grupu stranaka, ali isto tako za budućnost Hrvatske je važno postavljanje vlade koja će imati snage dogovoreno provesti u djelo.

Mogu li pritisci stranih državnika utjecati na Milanovića i Karamarka da formiraju zajedničku vladu? Spekuliralo se da je Angela Merkel na susretu s Karamarkom u Berlinu upravo to mogla sugerirati šefu HDZ-a. Hrvatska je suverena država i ona treba sama na demokratski način odlučivati o svojoj sudbini jer ona to i najbolje zna. Zato kategorički odbacujem svako miješanje u unutarnje političko pitanje izvana, a pogotovo se nitko od odgovornih iz Njemačke ne bi smio miješati u postavljanje nove vlade bilo koje zemlje, pa tako i Hrvatske.

Njemački konzervativci ostvarili su gotovo dvostruko više glasova od socijaldemokrata dok su izborni rezultati dviju opcija u Hrvatskoj gotovo izjednačeni. Otežava li i ta činjenica sklapanje i eventualno buduće djelovanje velike koalicije u Hrvatskoj? Treba imati na umu to da nije ključna veličina jednog koalicijskog partnera, već kvaliteta koalicijskog sporazuma i vjerodostojnost provođenja dogovorenog. Ako se može postići kvalitetan dogovor između stranaka unutar velike koalicije, ne vidim razloga za neuspjeh.

You may also like