Junker protiv Grexita, Gentiloni tvrdi da nisu krivi Nijemci

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker snažno se u utorak izjasnio protiv izlaska Grčke iz eurozone te istaknuo da se od summita eurozone, koji se održava navečer, treba očekivati otvaranje puta za rješenje, ali ne i rješenje. “Ja sam protiv Grexita (izlaska Grčke)”, izjavio je Juncker na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, u svom prvom istupu nakon grčkog referenduma, na kojem su birači odbacili zadnju ponudu vjerovnika.

“Želim izbjeći Grexit. U Europskoj uniji ima onih, koji otvoreno ili uvijeno, žele izlazak Grčke iz eurozone, ali jednostavni odgovori često su loši odgovori”, rekao je Juncker. “Komisija će učiniti sve da se pregovori ponovno otvore, treba sjesti za pregovarački stol. Moramo tražiti rješenje, iako ga nećemo pronaći danas, ali ćemo otvoriti put za to rješenje”, rekao je Juncker. U Bruxellesu se popodne održava izvanredni sastanak ministara financija eurozone, u 18.00 sati na summitu će se okupiti čelnici 19 zemalja koji dijele zajedničku valutu.

Juncker je dodao da je lopta sada na grčkoj strani terena i da je Komisija spremna pomoći u postizanju dogovora. Od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa zatražio da je objasni protiv čega su točno glasovali grčki građani, s obzirom na nejasno pitanje postavljeno na referendumu. “Grčki narod je rekao svoje, a ja bih htio razumjeti što je rekao”, istaknuo je Juncker.Snažno je kritizirao izjavu bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa, koji je predstavnike institucija nazvao teroristima.

Kriza u Grčkoj nije nastala zbog “zločestih Nijemaca”, nego zbog grčkih čelnika u zadnjih 15 ili 20 godina, ocijenio je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni. “Dobro znamo da je Grčka izvan parametara, ali to nije krivica ‘zločestih Nijemaca’ nego odgovornost grčkih dužnosnika koji su smjenjivali u Ateni zadnjih 15-20 godina”, kazao je on u intervjuu listu Corriere della Sera.

Gentiloni je u ocijenio diplomatskim rječnikom da je referendum od nedjelje u Grčkoj bio od male koristi. “Stanje nije riješeno pobjedom ‘ne’ na grčkom referendumu. Glasovanje je ustanovilo da Cipras ima potporu većine Grka. Ali to nije rješenje”.Šef talijanske diplomacije inzistirao je na važnosti ostanka Grčke u europskoj obitelji, odbacujući argumente o njezinu izlasku iz eurozone. “Ne postoje samo kulturni, sentimentalni, povijesni razlozi, tu su i jaki geopolitički argumenti”, kazao je on. “Činjenica da Grčka ostaje zemlja EU i NATO-a ne može biti sekundarni element naše analize. I to kažem ne želeći opravdavati učinjen ili neučinjen odabir Atene zadnjih mjeseci”. Zemlje članice eurozone sastaju se tijekom dana na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi ispitali i najmanje šanse pronalaženja rješenja za Grčku, teško pogođenu financijskom krizom.

You may also like