Junckerov plan je prilika za hrvatsko gospodarstvo

Plan ulaganja za Europu poznatiji kao Junckerov plan jedan je od prioriteta Europske komisije (EK) za povećanje konkurentnosti, rasta, zapošljavanja i investicija u iduće tri godine i prilika za hrvatsko gospodarstvo, istaknuto je u srijedu na predstavljanju toga plana, u organizaciji Predstavništva EK u Hrvatskoj i Ureda Europske investicijske banke (EIB) u Zagrebu.

Voditelj Predstavništva Branko Baričević naglašava da je EK prepoznala ulaganja kao važan preduvjet za ekonomsku stabilnost i rast te donijela plan čiji su temeljni ciljevi mobilizacija kapitala, olakšavanje izrade projekata i uklanjanje prepreka za ulaganja. “U Europi su u razdoblju gospodarske krize ulaganja smanjena za 15 posto u odnosu na 2007. što je dovelo do jaza u perspektivi rasta, osobito u odnosu na SAD i Japan”, kazao je Baričević. Glavni direktor Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) EIB-a Wilhelm Molterer kazao je da će taj fond pokušati mobilizirati privatni kapital za strateške investicije i da na raspolaganju ima 21 milijardu eura, od čega je 5 milijardi namijenjeno malim i srednjim poduzećima, a 16 milijardi eura inovacijama. “Ovaj plan neophodan je za vraćenje Europe na put rasta i konkurentnosti”, kazao je, istaknuvši da EFSI nema kvote za države ili sektore.

Upozorio je da svi projekti koje će podržati EFSI moraju biti ekonomski održivi, imati europsku dodanu vrijednost i biti u skladu sa strateškim prioritetima EU-a. Kao mogućnosti za investiranje u Hrvatsku izdvojio je turizam, infrastrukturu, mala i srednja poduzeća. “Želite li dugoročni uspjeh, ne postoji alternativa od potrebe za ulaganjem. Bez investicija dugoročno niste uspješni”, rekao je Molterer. Zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz kazao je da su hrvatske potrebe za ulaganjima veće od kapaciteta strukturnih investicijskih fondova i da je zato EFSI dobra prilika za Hrvatsku. Pozvao je poduzetnike zainteresirane za EU projekte da se jave Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kao središnjoj instituciji za primjenu EFSI mogućnosti. Dužnosnik EIB-a Jean-Marc Martin naglasio je važnost uspostavljanja partnerskih odnosa s nacionalnim investicijskim bankama i upravnim tijelima, te istaknuo važnost savjetodavne uloge Europskog savjetodavnog centra za ulaganja.

Većina hrvatskih poduzetnika, njih 66 posto, pozitivno doživljava europske fondove, pokazalo je istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) predstavljeno na konferenciji, a provedeno na 382 poslovna subjekta od kojih je 96 posto malih a 4 posto srednjih. Da su europski fondovi dobra prilika za povećanje konkurentnosti smatra 82 posto ispitanika, a da nisu namijenjeni samo velikim tvrtkama oko 60 posto, pokazalo je HUP-ovo istraživanje.  Međutim, 65 posto ispitanika smatra da postupak prijava za EU fondove nije jednostavan, dok ih je 58 posto kao glavni problem izdvojilo ishođenje jamstava. “Volio bih da više tvrtki prijavljuje projekte, međutim problem je papirologija i kompliciran proces koji oduzima puno vremena”, rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.  Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak odbacila je tvrdnju da je postupak kompliciran, kazavši da je dokumentacija smanjena “na dva papira “. Rukovoditeljica direkcije za EU fondove HBOR-a Marina Marasović kazala je da HBOR nudi poduzetnicima povoljna sredstva za financiranje projekata, a odnedavno i novi program kreditiranja za pripremu dokumentacije. HBOR nudi fiksne kamatne stope od 2,4 odnosno 2,6 posto, s tim da je nedavno donijeta odluka i o privremeno sniženi kamatama od 1,3 odnosno 1,5 posto, kazala je. Rokovi otplate su i do 17 godina, a razdoblje početka 3 do 4 godine.

You may also like

0 comments