Juncker uvjeren o dogovoru s Britanijom

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker “prilično je siguran” da će se na summitu EU-a u četvrtak i petak postići dogovor koji će omogućiti ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

“Prilično sam uvjeren da će na ovom summitu biti postignut dogovor s Velikom Britanijom”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare. Dodao je da je preostalo riješiti još neka pitanja, među njima i pitanje ograničavanja socijalnih prava za radnike iz drugih zemalja članica koji rade u Velikoj Britaniji. “Uvjeren sam da će Velika Britanija biti aktivna članica Europske unije”, rekao je Juncker. Britansko pitanje glavna je tema summmita EU-a koji počinje u četvrtak popodne.

Britanski konzervativni premijer Cameron obećao je početkom 2013. svojim građanima da će, ako pobijedi na parlamentarnim izborima 2015., organizirati referendum do kraja 2017. o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU-a.  Prije toga, rekao je da će pokušati postići dogovor o reformama koje bi zadovoljile britanske zahtjeve i koje bi omogućile njezin ostanak u Uniji. Postigne li zadovoljavajuć dogovor, referendum bi se mogao održati već u lipnju ove godine. Temelj za raspravu o britanskom pitanju bit će prijedlog dogovora što ga je početkom ovoga mjeseca objavio Tusk.

Prema prijedlozima na kojima se radilo mjesecima, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona. Predlaže se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenta, njih 16 može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja. Prijedlog uključuje i odredbe za ograničenje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice, što je jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, koje prema Tusku, ovim prijedlogom nije prekršeno.

Jedna od najspornijih točaka je pitanje doplataka za djecu radnika iz drugih država članica, koji ne žive s roditeljima u Britaniji, za koje se predlaže da se naknade za njih indeksiraju prema socijalnim pravima u njihovoj zemlji. To znači da, primjerice poljski radnik čija su djeca s njim u Britaniji dobiva više od svog kolege na istom radnom i istim brojem djece, ali koja žive u Poljskoj.

You may also like

0 comments