Home Ekonomija Juncker udvosttručuje investicijski plan

Juncker udvosttručuje investicijski plan

by Agencije

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predložio je u srijedu svom govoru o stanju Unije povećanje Investicijskog plana za dodatnih 200 milijardi eura i njegovo produljenje do 2020. godine.

“Predlažemo da se udvostruči trajanje fonda i udvostruče njegovi financijski kapaciteti. Europski investicijski fond osigurat će najmanje 500 milijardi eura do 2020. godine, a radit ćemo na tome da dosegnemo 630 milijardi eura do 2022. godine. Ako zemlje članice daju svoj doprinos možemo ići čak i brže”, rekao je Juncker u svom govoru o stanju Unije pred zastupnicima Europskog parlamenta okupljenim na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Prvotni Junckerov investicijski plan, pokrenut 2015. godine, predviđao je da se do 2018. godine mobilizira 315 milijardi eura. Juncker je također najavio i investicijski plan za Afriku.

“Danas pokrećemo ambiciozni investicijski plan za Afriku i susjedstvo, koji bi mogao dosegnuti 44 milijarde eura, a mogao bi se popeti na 88 milijardi ako zemlje članice daju svoj doprinos”, rekao je Juncker, dodajući da se moraju napasti uzroci masovnih migracija.

“Novi plan nudi pojas za spašavanje onima koji bi u suprotnom bili prisiljeni da se upute na opasno putovanje. To se mora učiniti”, rekao je Juncker.

Juncker je rekao da EU poštuje odluku Velike Britanije o odlasku, ali da sama EU nije zbog toga u opasnosti “Poštujemo britansku odluku, zbog koje nam je žao, ali opstojnost EU-a tom odlukom nije ugrožena”, rekao je Juncker.

Related Posts