Juncker u Washington ne nosi nikakve trgovinske prijedloge

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ide u Washington razgovarati i ne nosi nikakvu ponudu o trgovini američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, izjavio je u ponedjeljak Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas.

 “Ne želim ulaziti u raspravu o mandatima, ponudama, jer nema ponuda. Riječ je o razgovoru, dijalogu, prigodi za razgovor”, rekao je Schinas na pitanje novinara s kakvim mandatom Juncker odlazi u Washington i ima li kakvu ponudu za američku stranu.

Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow kazao je kako američka strana očekuje da Juncker dođe s trgovinskom ponudom.

Schinas je najavio da će Juncker američkoj strani iznijeti europske argumente o štetnosti uvođenja carina. “Bit će to prigoda za dedramatizaciju mogućih napetosti u pogledu trgovine i za otvaranje konstruktivnog i otvorenog dijaloga s našim američkim partnerima”, rekao je Schinas.

Juncker će se u srijedu u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i razgovorati o trgovini kako bi se zaustavio trgovinski rat koji prijeti eskalacijom. Do posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Trump nazvao Europsku uniju neprijateljem Sjedinjenih Država koja ih iskorištava u trgovini.

Američka administracija je početkom lipnja uvela carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije, a sada najavljuje nove namete na uvoz europskih automobila. Europska unija je odgovorila protumjerama i objavila da priprema nove mjere u slučaju uvođenja novih carina na automobile.

Europska komisija u ponedjeljak je odobrila američkoj investicijskoj tvrtki Blackstone kupnju većinskog udjela u dijelu poslovanja Thomson Reutersa u području financija i rizika (F&R), izvijestili su u ponedjeljak iz EK.

Komisija je zaključila da planirana transakcija ne izaziva nikakvu zabrinutost u pogledu slobodnog tržišnog natjecanja unatoč preklapanjima poslovanja dviju kompanija. “Predložena transakcija ne izaziva nikakvu zabrinutost u pogledu tržišne utakmice budući da su tržišni udjeli tih kompanija ograničeni te s obzirom na činjenice da će ostati nekolicina konkurenata na tržištima nakon dovršetka te transakcije i da Blackstone čini svega minimalni udio u potražnji za proizvodima dijela poslovanja Thomson Reutersa za financije i rizike”, objavila je EK.

Blackstoneova predložena transakcija u vrijednosti 20 milijardi dolara najveći je investicijski poduhvat koji ta američka tvrtka poduzima nakon financijske krize iz 2008. godine. Thomson Reutersov segment financija i rizika pruža vijesti, podatke i analize bankama i investicijskim kućama širom svijeta. Prema uvjetima ponude Blackstonea, Thomson Reuters bi trebao zadržati 45 posto udjela u tom poslovanju, u vidu partnerstva s američkom tvrtkom.

Dobrim dijelom poput toga dijela poslovanja Thomson Reutersa, i kompanija Ipreo iz Blackstoneova porftelja također se bavi pružanjem informacija s područja financija klijentima specijaliziranim za financijska tržišta, podsjeća Reuters.

Tom transakcijom Stephen Schwartzman, koji upravlja s 387 milijardi dolara vrijednim Blackstoneom jača svoju poziciju prema milijarderu i bivšem gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu, koji dominira segmentom financijskih informacija na Wall Streetu.

You may also like

0 comments