Namjera predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da u lipnju posjeti Rusiju i u Sankt-Peterburgu sudjeluje na Putinovom pandanu ekonomskog foruma u Davosu izazvala je nezadovoljstvo i zabrinutost u SAD-u i nekim europskim zemljama, pa čak i njegovom aparatu, piše Politico.

Na temelju tvrdnji izvora iz diplomatskih krugova može se zaključiti da mnogi strahuju da bi Juncokerov posjet mogao ojačati poziciju ruskog predsjednika Vladimira Putina u trenutku kada bude razmatran produžetak ekonomskih sankcija Moskvi, piše autor Jacopo Barigazzi u listu Politico.

Juncker se planira uključiti u rad velike međunarodne konferencije u Sankt-Peterburgu, godišnje manifestacije na kojoj sudjeluju političari, intelektualci i predstavnici biznisa, Putinovoj verziji ekonomskog foruma u Davosu, kako se on često naziva. Predsjednik Europske komisije bi mogao biti prvi čelnik neke od vladajućih struktura Europske unije koji će posjetiti RF nakon što su u ožujku 2014. godine Moskvi uvedene sankcije za upad u Ukrajinu i aneksiju Krimskog poluotoka, konstatira Politico, a prenosi inosmi.ru.

List citira ministra vanjskih poslova Litve Linasa Linkevičiusa koji je izjavio da takvi “susreti radi susreta” ne doprinose odnosima između EU i Rusije, i dodao je da ih Kremlj koristi da bi se pravio da je sve normalno, odnosno kako bi u to uvjerio prije svega rusku javnost”.

Iz Junckerovog okruženja listu je rečeno da je on pozvan i da zaista planira sudjelovati na Forumu, ali da bi se tek tjedan dana prije početka događaja to moglo i potvrditi, jer je njegov raspored podložan promjenama. Na temelju toga američki list zaključuje da se tako pravi moguća odstupnica, ali da je vrlo malo vjerojatno da se Juncker neće pojaviti u sjevernoj ruskoj prijestolnici, i da bi se to moglo dogoditi samo u slučaju nekih izvanrednih okolnosti. Primjerice, ukoliko bi Putin, kako se navodi, napravio neku izuzetno veliku provokaciju, ili bi se pogoršali odnosi s Ukrajinom. Osim toga, dva diplomatska izvora rekla su da neki Junckerovi suradnici šefu EK ne savjetuju da sudjeluje na konferenciji zbog delikatnosti pitanja sankcija. Glasnogovornica EU odbila je odgovoriti na pitanje postoje li u Junckerovom aparatu neslaganja oko opravdanosti njegovog odlaska u Sankt-Peterburg.

Prema našim diplomatskim izvorima, neke zemlje, a među njima su i Velika Britanija i SAD, kao i niz baltičkih zemalja i zemalja središnje Europe, neslužbeno su izrazile zabrinutost povodom Junckerovih planova. Oni smatraju da je njegovo sudjelovanje na Forumu izravno usmjereno na popravljanje Putinove reputacije kao državnika, i da bi moglo ojačati poziciju Rusije u delikatnom trenutku, u kojem će se razmatrati sankcije, navodi američki list i konstatira da zasad nije poznato hoće li se Juncker s Putinom sastati u četiri oka.

Related Posts