Home Europska unija Juncker traži objašnjenja glede zapošljavanja Barrosa u Goldman Sachsu

Juncker traži objašnjenja glede zapošljavanja Barrosa u Goldman Sachsu

by Agencije

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je u odgovoru na pismo europskoj pučkoj pravobraniteljici da je zatražio od svoga prethodnika Josea Manuela Barrosa da razjasni pojedinosti oko svoga angažmana u američkoj banci Goldman Sachs.

Europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly zatražila je prije nekoliko dana Junckera da razjasni Komisijino stajalište u vezi s Barrosovim angažmanom u Goldman Sachsu.

Godine 2001. Golmdan Sachs je pomagao Grčkoj da prikrije visinu svoga javnog duga, što je vladi u Ateni omogućilo da se i dalje zadužuje do posve neodržive razine.

“Iako mi je g. Barroso u mojim kontaktima s njim čvrsto obećao da će se ponašati s integritetom i uz diskreciju na svojoj novoj poziciji u Goldman Sachsu, ja sam, budući da je posrijedi specifičan slučaj jer se radi o bivšem predsjedniku Komisije, zatražio od glavnog tajnika (Europske komisije) da mu pošalje pismo u kojem će zatražiti objašnjenja u vezi s njegovim novim obvezama i pojedinostima njegova ugovora (s Goldman Sachsom), o čemu ću zatražiti mišljenje ad hoc Etičkog odbora”, stoji u Junkcerovu pismu.

Barroso je u srpnju imenovan za savjetnika i direktora bez izvršnih ovlasti međunarodne podružnice Goldman Sachs International. On bi kao dobar poznavatelj EU-a i njezinih institucija trebao savjetovati tu banku u vezi s posljedicama izlaska Velike Britanije iz EU-a. Barroso je bio predsjednik Komisije punih deset godina, od 2004. do 2010. godine. Njegovo zapošljavanje u Goldman Sachsu s pravne strane nije upitno, ali je za mnoge moralno upitno.

“Potez g. Barrosa izazvao je zabrinutost u izazovnim vremenima za EU-u, posebice u pogledu povjerenja građana u njezine institucije. To je pitanje od velikog javnog interesa i mora biti riješeno na otvoreni i sveobuhvatni način”, kaže se u pismu koji je O’Reilly poslala Junckeru.

Juncker navodi da Barroso, kada preuzme dužnost u Goldman Sachsu, u Komisiji neće biti priman kao bivši predsjednik nego kao bilo koji interesni predstavnik, što znači da će članovi Komisije u kontatkima s Barrosom morati poštovati pravila o transparentnosti kada se sastaju s lobistima.

Related Posts