Juncker pohvalio njemački koalicijski kompromis

Sporazum njemačke koalicijske vlade o migrantima čini se u skladu sa zakonom, ocijenio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak, dan pošto su demokršćanske stranke kompromisom okončale višetjednu krizu migracijskom politkom.

“Nisam podrobno proučio dogovor, no na prvi pogled, a konzultirao sam pravnu službu da ga pogleda, čini se da je u skladu sa zakonom”, rekao je Juncker u stanci zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Stranke CDU/CSU postigle su u ponedjeljak navečer kompromis o izbjegličkoj politici i time okončale višetjednu krizu koja je prijetila raspadom stranačke unije i posljedično njemačke vlade. Sporazum kojim je predviđena uspostava tranzitnih kampova za migrante na njemačkoj-austrijskoj granici, treba još odobriti treći koalicijski partner, socijaldemokrati (SPD), ali traži se i potpora drugih članica EU koje bi preuzele tražitelje azila ako su ti ljudi prvi put bili registrirani na teritoriju tih država.

Zakoni Europske unije o azilu predviđaju “tranzitne zone” na tlu država članica na kojima izbjeglice i migranti mogu biti smješteni, rekao je za Reuters dužnosnik EU-a. Diplomati u Bruxellesu kažu da blok ne može odbaciti sporazum koji podržava njegova najsnažnija vlada. “Čak i da je protivan zakonima EU-a, a koliko je samo mnogih drugih stvari koje nisu usklađene sa zakonom, napose o migraciji. Riječ je o političkoj misiji sprječavanja nemira u Njemačkoj i zato će taj sporazum biti ‘proguran'”, ocijenio je viši diplomat Europske unije, prenosi Reuters.

Sporazum o tranzitnim centrima bio je glavni zahtjev ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, koji je prošle noći nakon višesatnog sastanka predsjedništva CSU-a prijetio ostavkom na sve položaje. Kancelarka Angela Merkel odbijala je jednostrane poteze Njemačke zahtijevajući prvo dogovor s europskim partnerima, zbog čega se rasplamsala kriza unutar Unije CDU/CSU, koja je prijetila raspadom Unije, a time i savezne Vlade.

Merkel smatra da je postignuti kompromis “u duhu dogovora s europskim partnerima”. Prošli tjedna ona je na samitu EU-a postigla dogovor s većinom zemalja članica, no do sinoćnjeg kompromisa Seehofer je taj dogovor ocjenjivao kao nedostatan.

Austrija, susjedna članica Njemačke, rekla je da će ojačati vlastite južne granice ako Berlin provede plan. To bi moglo izazvati još više kontrola na granicama u diljem članica EU koje su u šengenskoj zoni slobodnog kretanja ljudi. Drugi diplomat rekao je da će trebati vremena da Njemačka uspostavi tranzitne centre i ispregovora bilateralne sporazume s Austrijom, Italijom i drugim državama članicama o povratu potražitelja azila koji su bili prvi registrirani u tim zemljama.

You may also like

0 comments