Juncker: Pobjeda na izorima ne znači poništenje svih dogovora u Uniji, Cipras posiže za novcem mirovinaca

Bruxeles – Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ocijenio je u intervjuu za španjolski dnevni list od srijede kako je grčki premijer dužan svome narodu objasniti da sva izborna obećanja ne može održati i da izbori ne mijenjaju potpisane ugovore.

Aleksis Cipras učinio je temeljni korak: počeo je preuzimati odgovornost. Ali on ima problem: mora objasniti da neka svoja obećanja na kojima je dobio izbore neće moći ispuniti”, rekao je Juncker za dnevni list El Pais. “Izbori ne mijenjaju (potpisane) ugovore”, poručio je Juncker. Jasno je da se grčka kriza može promatrati na drugi način i da je moguće pokazati više fleksibilnosti, ali “Ciprasova (izborna) pobjeda ne daje mu pravo da sve promijeni”, smatra Juncker. Istaknuo je da u slučaju Grčke i njezina programa otplate dugova postoji 19 javnih mnijenja koja valja uzeti u obzir misleći time na 19 zemalja članica eurozone u Europskoj uniji.

Cipras je nedavno optužio premijere Španjolske i Portugala da su se u pregovorima o produljenju programa pomoći Grčkoj pokazali nepopustljivima, da su oni predvodnici konzervativnih snaga koje žele financijski ugušiti krajnje lijevu grčku vladu zbog straha od lijevih snaga u vlastitim domovinama. Juncker se u intervjuu osvrnuo i na te stranke nove ljevice koja za razliku od tradicionalne ljevice traži radikalniji pristup u rješavanju nagomilanih socijalnih teškoća današnjih društava. Ciprasova stranka Siriza kao i njoj srodna španjolska stranka Podemos “novi su tip stranaka koje realistično sagledavaju stanje u državi i precizno uočavaju goleme društvene izazove” u tim zemljama, smatra Juncker.

Međutim, “kada te stranke pobijede na izborima nesposobne su održati obećanja i svoje programe provesti u djelo. Prijedlozi kojima te stranke pobjeđuju na izborima nisu kompatibilni s europskim pravilima: ti prijedlozi bi zapravo vodili potpunoj blokadi”, ocjenjuje Juncker.

Inače, Grčka razmišlja o posezanju za novcem u mirovinskim fondovima i drugim javnim tijelima koja su u plusu kako bi pokrila ovomjesečne troškove.  Ateni je mjesečno potrebno oko 4.5 milijarde eura za izvršenje preuzetih obaveza prema kreditorima, uključujući 1.5 milijarde za plaće i mirovine, a novca nedostaje usprkos četveromjesečnom produžetku pomoći kojeg je odobrila Trojka. Analitičari očekuju da će država zbog snažnog pada prihoda bez novca ostati prije kraja ožujka, dok tamošnja vlada uvjerava kreditore da će ispuniti sve preuzete obveze, piše City A.M. “Mi znamo da je ožujak težak mjesec. Sve naše obveze će biti plaćene na vrijeme kako bi se spriječili bilo kakvi problemi s našim zajmodavcima,” rekao je glasnogovornik vlade Gabriel Sakellaridis.

U nastojanju da olakša život najugroženijem dijelu populacije vlada na čelu sa Sirizom uvodi niz mjera, poput besplatne hrane i električne energije za tisuće siromašnih Grka, za koje nema novca u proračunu.

You may also like