Juncker ne namjerava podnijeti ostavku

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker “neće se povući”, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije odgovarajući na upit o medijskim spekulacijama da je prijetio ostavkom ako se predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu ne produlji mandat.

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je da je Juncker u jednom užem krugu zaprijetio da će podnijeti ostavku ako se ne produlji mandat predsjedniku Parlamenta Martinu Schulzu. “U tom slučaju ne mogu jamčiti za svoju budućnost kao predsjednik Komisije”, navodno je, prema Der Spiegelu, rekao je Juncker.

U siječnju sljedeće godine Schulzu, njemačkom socijaldemokratu, istječe dvoipologodišnji mandat na čelu Europskog parlamenta i sukladno ustaljenoj praksi u drugoj polovici ovog parlamentarnog saziva trebao bi ga zamijeniti netko iz Europske pučke stranke. “Predsjednik Juncker neće se povući”, rekao je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein, dodajući da ne želi komentirati “selektivno i jednostrano curenje” informacija. Glasnogovornik Winterstein nije htio dalje komentirati na pokušaje novinara mogu li onda doznati “cjelovitu i nepristranu” informaciju.

U zadnja dva saziva Europskog parlementa na mjesto čelnog čovjeka smjenjivali su se na polovici mandata predsjednici iz EPP-a i europskih socijalista. Ako u siječnju sljedeće godine na čelo Europskog parlamenta dođe netko iz Europske pučke strane, u tom slučaju čelnici svih triju europskih institucija, Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta bit će iz redova EPP-a. Juncker je u posljednje vrijeme u nekoliko navrata rekao da nema potrebe za promjenom na čelu Europskog parlamenta, s obzirom na izazove s kojima se EU suočava.

You may also like