Juncker Johnsonu: Europa neće izgubiti strpljenje

Brexit
Europa nikada ne gubi strpljenje, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uoči ručka kojim je počeo razgovore s britanskim premijerom Borisom Johnsonom koji se nada da će uspjeti spriječiti da se brexit 31. listopada, od kojeg ne odustaje, provede bez sporazuma.

To je njihov prvi susret u restoranu u Junckerovu rodnom Luksemburgu otkako je Johnson izabran za premijera u srpnju. Sastanak je dogovoren uoči summita EU lidera sljedeći mjesec na kojemu će britanski premijer pokušati postići novi sporazum o brexitu s Europskom unijom.

Johnson će Junckeru “razjasniti da će odbiti produljenje brexita, ako mu to bude ponuđeno”, kazao je anonimni izvor iz britanske vlade za dpa. Juncker je rekao novinarima prije ručka s Johnsonom da “Europa nikada ne gubi strpljenje” što je na Twitteru objavila glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Johnson je rekao da je “oprezan”, tvitao je njemački ZDF. Razgovori se odvijaju usred rastuće frustracije i nedostatka konkretnih prijedloga iz Londona.

“Ako Johnson ne ponudi nešto novo na sastanku s Junckerom, onda, budimo iskreni nema više potrebe za razgovorima s naše strane i to će značiti tvrdi brexit”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

“Veoma je teško djelovati bez konkretnog prijedloga”, dodao je njegov belgijski kolega Didier Reynders na sastanku ministara EU-a u Bruxellesu.

Budućnost kopnene granice između, članice EU-a, Irske i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva, središnja je točka neslaganja između Johnsona i EU-a, ali i između Johnsona i britanskog parlamenta.

U intervjuu za njemački Deutschlandfunk objavljenom u nedjelju Juncker je rekao da “nije optimističan” u pronalaženje rješenja koje bi zamijenilo backstop. Johnson, koji je premijer od srpnja, zauzeo je oštriji stav od prethodnice Therese May te ističe da se Velika Britanija priprema za brexit bez sporazuma. “To nije i nikada nije bio ishod koji želim, ali naše pripreme su sada jako opsežne”, napisao je Johnson u članku za Daily Telegraph.

Johnson je također kritizirao parlament zbog otežavanja njegove pregovaračke pozicije donošenjem zakona o produženju brexita. “Učinak (zakona) je potpuno u suprotnosti s britanskim interesima, zato što je u najmanju ruku dao dojam našim partnerima da Velika Britanija više nije potpuno u mogućnosti ili nije potpuno odlučna napustiti 31. listopada”, napisao je britanski premijer.

You may also like

0 comments