Home Europska unija Juncker ignorira Erdoganova upozorenja oko migrantske krize

Juncker ignorira Erdoganova upozorenja oko migrantske krize

by Agencije

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je ignorirao turske prijetnje blokadom sporazuma između Turske i Europske unije o migrantima.

“Očekujemo od Turske da poštuje svoje obveze, a prijetnje nisu najbolji diplomatski način”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare u sklopu summita G7 u Japanu. “U pogledu Turske, uvjeren sam da će taj sporazum donijeti rezultate, a neke je već donio”, dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio Europsku uniju da će turski parlament blokirati pokretanje sporazuma o migrantima ukoliko ne bude postignut nikakav napredak u pogledu ukidanja viza za njegove sunarodnjake.

Posljednjih tjedana se pogoršavaju odnosi između Ankare i Bruxellesa posebice kada je riječ o o ukidanju viza i stanju ljudskih prava u Turskoj, gdje Erdogan pokušava povećati svoju moć.

Ukoliko nikakav rezultat o vizama ne bude postignut do 30. lipnja, nikakva odluka, nikakav zakon u sklopu primjene sporazuma o ponovnom prihvatu migranata neće izaći iz turskog parlamenta”, izjavio je prije nekoliko dana Erdogan na konferenciji za novinare na Svjetskom humanitarnom summitu u Istanbulu.

Sporazum o liberalizaciji viza za ulazak Turaka u shengenski prostor do kraja lipnja središnje je pitanje sporazuma vezanog uz prihvat migranata. U ponedjeljak je njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila kako je važno da se ispune svi kriteriji postavljeni pred Tursku, uključujući neovisan pravni sustav i neovisne medije, da bi došlo do liberalizacije odnosno ukidanja viza.

Related Posts