Jučer burno na Klubu zatupnika HDZ-a

“Hoćete da se Milanović vrati na vlast?! Srljamo u klerofašizam Karamarko treba dati ostavku… Trebaju nam barem tri tjedna da se konsolidiramo pa možemo skidati Oreškovića“, takve su izjave dopirale iza zatvorenih vrata sastanka Kluba HDZ-a.

Predsjednik Kluba HDZ-a Ivan Šuker je poručio kako je HDZ jedinistven, a povišene tonove, piše Jutarnji list, pripisao činjenici da neki ljudi jednostavno glasno govore.

Njima je jedan zastupnik HDZ-a prokomentirao sastanak u Saboru riječima: “Ovo je početak kraja Tomislava Karamarka” te dodao da imaju šanse za dogovaranje većine ako u tim pregovorima neće sudjelovati Karamarko. Postavljeno je i pitanje može li se doći do većine i koja je cijena toga.

Ponovno je otvorena i diskusija o smislu rušenja Oreškovića, a neslužbeno se doznaje da su je otvorili Damir Krstičević i Miroslav Tuđman, koji su i ranije ostavljali prostor u izjavama medija da se ta inicijativa stigne izjaloviti.

HDZ-ov Darko Milinović bio je gost emisije Otvoreno na HRT-u gdje je kazao da su novi izbori bolja opcija od ovakve Vlade. Milinović je napomenuo da je za krizu odgovoran premijer Orešković te da je zadovoljan odlukom Povjerenstva u slučaju Karamarko. ”Izuzetno sam zadovoljan odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer u njoj nema ni crtice nikakvog eventualnog kaznenog djela”, kazao je Milinović u Otvorenom.

Smatra i da odluka Povjerenstva može imati dalekosežne posljedice u odnosu na političke odluke u budućnosti.

”Reći ću samo jedan primjer. Tihomir Orešković je radio do prije nekoliko mjeseci u jednoj farmaceutskoj tvrtci. Na Vladi RH glasovao je za zakone koji su vezani za zdravstvo. Da li to znači da je premijer bio u sukobu interesa kad je glasovao o zakonima koji se tiču farmaceutske industrije?”, upitao se Milinović.

Tatjana Vučetić, zamjenica predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, odgovorila je Milinoviću da se premijer nije morao izuzeti iz te odluke jer Vlada ne donosi zakone, već ih predlaže.

Predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić pokazao je novinarima listu njih 12-orice sa zahtjevom da se raspusti Sabor.

Ukoliko Tihomir Orešković padne, dogovorili su sinoć, tražit će raspuštanje parlamenta i nove izbore. “Na žalost, stvari idu u tom smjeru, iako se protivimo opozivu premijera Oreškovića i rušenju Vlade u kojoj je i Most sudjelovao”, kazao je Šimić.

Navodi da su dva razloga za pad Vlade. “Prvo, da se zamagli teret Tomislava Karamarka, posebno od jučer kada je dokazano da je u sukobu interesa. Pokušava se prikazati da se radi o sukobu tri lidera, a istina je da imamo čovjeka kojeg je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa označilo i time smo dokazali da smo bili u pravu kada smo govorili da za njega nema mjesta u Vladi. Drugi razlog je što dio HDZ-a nastoji sastaviti novu većinu, novu Vladu na koju bi njihov predsjednik imao utjecaj”, kazao je Šimić.

Sudjelovat će u raspravi o opozivu, navodi, ali malo je šanse da se išta promijeni.

“Most neće sudjelovati u preslagivanju za nove izbore, 12 zastupnika je potpisalo da se slaže s raspuštanjem Sabora, ako za to bude potrebe. Ovo je deponirano kod mene kao predsjednika kluba, vidjet ćemo kako će se rasprava odvijati”, rekao je.

Upitan je i hoće li Most potpisati inicijativu oporbe za raspuštanje Sabora, odnosno, jesu li s njima u kontaktu.

“Ne, nismo. Ovo su potpisi članova kluba zastupnika Mosta, vidjet ćemo kako dalje. Imamo dosta informacija i od klubova i zastupnika da idemo na izbore, ako se stvari loše završe. Podržat će inicijativu”, kazao je. Ne vjeruje da će predsjednik Sabora manipulirati procedurom kako bi se takav zahtjev otezao u nedogled.

“Mislim da neće, ako se skupi 76 zastupnika, vidjet će se koji su termini najbolji za predaju. Bio bi skandal svjetskih razmjera da si predsjednik Sabora tako što dozvoli!”, kazao je.

You may also like