J&T povećava udio u Varaždinskoj banci

Temeljni kapital Vaba banke krajem lipnja dodatno je povećan uplatom većinskog vlasnika, češke J&T banke, za iznos od 76 milijuna kuna, na nešto više od 307 milijuna kuna, a nakon čega će vlasnički udio J&T iznositi 82,55 posto, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare čelnika Vaba banke.

Predsjednik Uprave Vaba banke Ivica Božan i njegova zamjenica Monika Cereova najavili su i daljnju optimizaciju poslovanja, što također znači smanjivanje broja poslovnica i zaposlenih. Vaba banka danas ima devet poslovnica i 149 zaposlenih. “Dodatni kapital znak je podrške našeg većinskog vlasnika poslovanju te da i dalje želi razvijati posao u Hrvatskoj. Imali smo već četiri dokapitalizacije, uloženo je više od 40 milijuna eura”, rekao je Božan, dodajući da slijede “korjenite promjene”.

“Univerzalni model kod malih banaka nije bio uspješan u posljednjih nekoliko godina. Koncentrirat ćemo se na model koji J&T banka ima u nekoliko zemalja – model privatnog bankarstva prema klijentima. Dvije godine saniramo probleme iz prošlosti, neuredne kredite, radimo na razvoju banke i podijelili smo više od 800 milijuna novih kredita. Zbog daljnjeg razvoja mijenjamo koncept i moramo optimizirati troškove kroz ljudski potencijal i mrežu poslovnica”, najavio je predsjednik Uprave Vaba banke.

U brojkama to znači smanjenje broja zaposlenih do 30 posto. Strategija poslovanja Vaba banke u idućem će se razdoblju sve više približavati strategiji poslovanja J&T Banke, a Cereova je podsjetila da je češka banka privatna investicijska banka. “Naše poslovnice izgledaju malo drukčije od standardnih poslovnica. Imamo kombinaciju banke i cafea i u njima možete ostvariti sve usluge kao i u standardnoj poslovnici. Novi korak je da sve usluge koje imamo u J&T banci imamo i u Vaba banci. Osnovna je riječ fleksibilnost. Svaki klijent ima bankara 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu za sve usluge”, rekla je zamjenica predsjednika Uprave Vaba banke. J&T banka u Češkoj i Slovačkoj ima po tri poslovnice i to u velikim gradovima.

Češka J&T banka u Vaba banku je ušla sredinom 2014. godine kada je dokapitalizacijom u iznosu od 75 milijuna kuna stekla 58,33 posto vlasništva u Vaba banci. J&T banka je Vaba banku dokapitalizirala u dva navrata tijekom 2015. godine (u siječnju i rujnu) te je time svoj vlasnički udio povećala na 76,81 posto.

Nakon što se najnovije povećanje temeljnog kapitala u iznosu od 76 milijuna kuna provede u sudskom registru, ukupni temeljni kapital banke iznosit će 307,1 milijun kuna, a vlasnički udio J&T banke biti povećan na 82,55 posto.

You may also like