JP Morgan ostvario manju dobit nego li je očekivao

Američka banka J.P. Morgan Chase izvijestila je o slabijoj od očekivane neto dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju, što se pripisuje oštrom padu prihoda u trgovanju obveznicama, dok su prihodi povezani s višim kamatama i kreditima porasli.
Neto dobit najveće američke banke u četvrtom kvartalu 2018. godine uvećana je za 67 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 7,07 milijardi dolara. Snažan rast dobiti posljedica je toga što je dobit u istom razdoblju godinu dana prije bila pritisnuta jednokratnim troškom zbog porezne reforme u SAD-u. Unatoč snažnom rastu, J. P. Morgan ostvario je nižu dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, što je prvi podbačaj te banke u odnosu na očekivanja nakon 15 kvartala.

Ukupni prihodi na godišnjoj su razini porasli za četiri posto, na 26,8 milijardi dolara. Pritom su neto kamatni prihodi uvećani za devet posto, na 14,5 milijardi dolara, zahvaljujući rastu kredita i višim kamatnim stopama u 2018., nakon što ih je središnja američka banka Fed u toj godini povećala u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Slabiji od očekivanja su i ukupni prihodi od trgovanja obveznicama, koji su u proteklom kvartalu pali za 18 posto, na 1,86 milijardi dolara, jer su se investitori zbog izrazitijih previranja pred kraj godine povlačili s tržišta na kojima se trguje robama i kreditima. “Unatoč izazovnom tromjesečju, povećali smo prihode s tržišta u investicijskoj banci za cijelu godinu, s obzirom na rekordne rezultate u segmentu dionica i solidne u onom obveznica”, rekao je izvršni direktor J.P Morgana Jamie Dimon.

Odjeli trgovanja u bankama uzdrmani su zabrinutostima zbog usporavanja globalnog rasta i nastavka američko-kineskog trgovinskog rata, podsjeća Reuters. Dobit J.P. Morgana pogođena je i 6-postotnim rastom troškova budući da je ulagao u tehnologiju, marketing i nekretnine. U toj najvećoj američkoj banci po imovini ističu, pak, kako je neto dobit od gotovo 7,1 milijarde dolara rekordna koju su ostvarili u zadnjem tromjesečju poslovne godine.

Rezultati američkih banaka nisu impresivni

Ni ostale najveće američke banke nisu impresionirale svojim kvartalnim poslovnim rezultatima. Citigroup je u četvrtom lanjskom tromjesečju zabilježio prihode od 17,1 milijardu dolara, 2 posto manje nego godinu dana prije, što je posljedica nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima, no dobit te treće po veličini američke banke znatno je porasla. Poslovno izvješće, objavljeno u ponedjeljak, pokazuje da je dobit te banke u proteklom kvartalu dosegnula 4,2 milijarde dolara, dok je godinu dana prije iznosila 3,7 milijardi.

U izvješću se navodi da je slabost prihoda posljedica znatnih fluktuacija na financijskim tržištima u prosincu zbog čega su prihodi te banke od trgovanja obveznicama pali za petinu. Wells Fargo izvijestio je, pak, u utorak o padu prihoda u gotovo svim segmentima poslovanja. Ukupni prihodi te banke pali su u proteklom kvartalu za 5 posto na godišnjoj razini, na 20,98 milijardi dolara.

Pritom je čista dobit skliznula na 5,71 milijardu dolara, s 5,74 milijarde godinu dana prije. Izvješćima tih banaka počela je sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih banaka i kompanija, koja će idućih tjedana imati veliki utjecaj na kretanje cijena dionica na Wall Streetu, kao što to ima svaka sezona objava financijskih izvješća.

S obzirom na niz upozorenja iz kompanija o usporavanju rasta globalnog gospodarstva, očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 posto na godišnjoj razini. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle za 14 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

You may also like

0 comments