JP Morgan izdvaja 500 milijuna kuna za sanaciju energetskog sektora

JP Morgan izdvojit će dodatnih 500 milijuna dolara za pokrivanje potencijalnih gubitaka od izloženosti energetskom sektoru. To je dodatnih 60 posto na sredstava koje je banka već izdvojila, piše BBC.

Ova je objava u suprotnosti s izjavom iz siječnja da su naftne kompanije “iznenađujuće otporne”. Prema podacima Deloittea, 175 američkih naftnih kompanija su pod rizikom bankrota, št znači da je malo vjerojatno da će vraćati kredite. Cijena sirove nafte u Americi u utorak je pala na 31,87 dolar po barelu, a cijena dionica JP Morgana nakon objave pala je 4,3 posto. Iz banke su rekli da je polovica od izdvojenih 500 milijuna namijenjena nekolicini korporativnih klijenata, piše magazin Banka.

Ako cijena nafte padne na 25 dolara po barelu i ostane na toj razini 18 mjeseci, u JP Morganu procjenjuju da će morati izdvojili dodatnih 1,5 milijuna dolara za pokriće mogućih gubitaka. Banka u portfelju ima 42 milijarde dolara zajmova povezanih s naftom i plinom, no to je, prema podacima iz rujna, manje od 2 posto njene ukupne imovine. JP Morgan nije jedina banka koja je povećala pričuve za zaštitu od propasti tvrtki iz sektora nafte i plina. U siječnju je Wells Fargo povećao svoje pričuve za 70 posto.

You may also like

0 comments