JP Elektroprivreda za tiskanje računa troši 1.6 milijuna KM

Sarajevo – JP “Elektroprivreda BiH” 4. februara je s Javnim preduzećem “BH pošta”, inače velikim gubitašem, potpisalo ugovor vrijedan oko 1,6 miliona KM za usluge štampanja, kovertiranja i distribuiranja računa za struju za domaćinstva.

Sama cijena ovog aranžmana čini se prilično visoka, ako se uzme u obzir da je “BH pošta” posao dobila na svega šest mjeseci te da će nakon tog perioda, pretpostavka je, isti posao biti nastavljen na osnovu nekog novog javnog natječaja. Tender je proveden kao pregovarački postupak bez obavještenja o nabavci, što znači da je posao sklopljen neposrednom pogodbom i to na komercijalnoj osnovi, što nam je potvrdio i Elvedin Grabovica, direktor “Elektroprivrede BiH”. “Mi smo se još ranije opredijelili, kao društveno odgovorna kompanija, da pomognemo ‘BH pošti’, a i da ujedno sebi smanjimo troškove”, kaže Grabovica.

Ističe da je cijena po kojoj je sklopljen ovaj ugovor puno niža od cijene koju je “BH pošti” nudila još jedna velika i profitabilna javna kompanija – “BH Telecom”, koja je nekada s “Poštom” činila jedno preduzeće. “Ovo je vrlo korektan poslovni odnos, a ugovor je na komercijalnoj osnovi. Princip je bio da ćemo im dati posao, ali i da sebi smanjimo troškove”, pojašnjava direktor EP BiH.

Kako navodi, “Elektroprivreda BiH” ovo radi i iz razloga što u potpunosti želi da se povuče iz procesa distribuiranja računa za električnu energiju. Taj posao, naime, u bliskoj budućnosti u kompletu bi trebalo da preuzme “BH pošta”. “Oni su sada možda došli do pedesetak posto dijeljenja naših računa. Mi postepeno izlazimo iz toga, to nam je cilj”, zaključuje Grabovica.