Jović: Plenković mora pokazati je li on za premijera

Odnosi sa Slovenijom započeli su loše još pri izlasku iz Jugoslavije, a Andrej Plenković morat će pokazati je li on doista najbolji kandidat za premijera, kazao je Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu komentirajući za N1 u razgovoru u Ljubljani niz otvorenih pitanja koje Hrvatska ima u odnosima sa Slovenijom.

Zašto su ti odnosi tako loši? Ti su odnosi uvijek bili jako zategnuti što je paradoksalno jer te dvije zemlje nikada nisu ratovale i obje su u Europskoj uniji i ljudi su očekivali da problema na granici neće biti. A sada imamo najveće kolone koje ja pamtim u živootuu, a imamo i žicu i idemo prema sve gorim i gorim odnosima, umjesto da budemo u što boljima.

Kako bi EU mogla reagirati na predsjedničino pismo? Ovisi koliko će RH na pismu snažno inzistirati i hoće li naći saveznika. EU već sada funckionira po principu više Europa. Zemlje kao što su Mađarska i Slovenija neće biti sklone relativizirati Schengen. Ako Hrvatska ne nađe saveznika, primjerice u Njemačkoj, neće biti uspjeha. Ne vidim da zasada itko u EU želi slabiju granicu, posebice s obzirom na turski referendum.

Koji je sada najveći izazov za premijera Andreja Plenkovića? Je li točno kao što to kaže Rupel da Cerar i Plenković neće moći riješiti problem? Slovenija neće pristati ako se Hrvatska ne vrati na arbitražu, a Hrvatska na to neće pristati. Plenković će morati pokazati je li on doista za premijera. Javnost može razumjeti da on nije gospodarstvenik pa oko Agrokora, iako se angažirao, ne može puno, ali ne i da netko tko je bio europarlamentarac ne može riješiti stvari s Bruxellesom. Ako to ne uspije, izgledat će slab i neodlučan, rekao je Jović za N1.

Novo zaoštravanje dnosa Hrvatske i Slovenije u N1 studiju uživo komentirao je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović. “Rekao bih da u ishodištu svega, kada govorimo o problemu granice, je ucjena. Arbitraža, kako je kreirana nosi u sebi sjeme sukoba. Arbitraža je mrtva, trebala je biti mrtva i prije. Vjerujem da će na kraju priča doći do toga da će se pitanje granice sa Slovenijom rješavati na Međunarodnom susdu pravde”, rekao je Josipović. Smatra da Slovenija ovog trenutka zloupotrebljava pitanje šengena kako bi Hrvatskoj poslala jednu poruku.

You may also like

0 comments