Jović: Hrvatska se morala povući pred ulaskom Srbije u EU

Gost Dnevnika u 18 sati bio je Dejan Jović, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, stručnjak za međunarodne odnose na Balkanu, koji je komentirao što za buduće pregovore znače današnje izjave ministra vanjskih poslova Mira Kovača, nakon što je Hrvatska dala zeleno svjetlo Srbiji za otvaranje poglavlja 23 i 24 na putu u EU.

“Meni se čini da je Hrvatska dva puta pokušala zasutaviti Srbiju i pregovore s EU-om i u tome nije uspjela. Prvi put je to učinila sama, a drugi put u kontekstu pitanja koja je imala Velika Britanija. Hrvatska je tada iskorsitila situaciju u kojoj je Velika Britanija imala tehničke prigovore, a kada se Velika Britanija povukla i digla rampu i Hrvatska se morala povući i dati zeleno svjetlo”, kazao je Jović.

S obzirom da ne znamo da se u međuvremenu nešto promijenilo na relaciji Zagreb – Beograd, a što bi bilo presudno za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 između EU-a i Srbije, Jović je mišljenja da je najvjerojatnije postignut neki kompromis između Hrvatske i Srbije. “Očito je neki kompromis napravljen, Hrvatska je popustila. Ali nije istina da je Hrvatska dobila sve ono što je htjela, da bismo to sve znali trebali bismo vidjeti i pročitati tekst sporazuma”, dodaje.

Također, ističe Jović za N1, sada kada imamo tehničku Vladu, pozicija Hrvatske je bila oslabljena i to je također jedan od razloga što je povukla blokadu dvaju pregovaračkog poglavlja.

Na pitanje što bi se moglo promijeniti u odnosima sa susjednom zemljom povratkom SDP-a na vlast, profesor FPZ-a odgovara da bi tada Hrvatska u pristupanju drugih balkanskih zamalja bila puno otvorenija. “Stvari su se promijenile već odlaskom Karamarka, i Milanović i Plenković su liberalniji političari”, zaključio Jović.

You may also like