Josipović razumije odluku premijera da ne govori u Kninu

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je razumijevanje za premijerovu odluku da ne održi nikakve govore u srijedu Kninu. “Vjerojatno je tako odlučio poučen prošlogodišnjim iskustvima kada mu se zviždalo. Možda je baš zato izbjegao govore”, odgovorio je kratko Josipović i dodao da je Hrvatska jučer na mimohodu u Zagrebu pokazala jedinstvo.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac zahvalila je svim građanima koji su na veliki dan došli u Knin iskazati počast i poštovanje onima koji su nam podarili slobodu, hrvatskim braniteljima. Prisjetila se i poziva na mir biskupa Badurine koji je 1990. uputio pobunjenim Srbima u Kninu izrazivši i brigu za Hrvate u tom gradu.

Rimac se prisjetila i don Mirka Barbarića koji je 10. listopada 1991. svjedočio o stradanjima Hrvata u kninskom zatvoru. Zbog svega toga, poručila je, pobjeda u Oluji bila je i ostala kruna težnje hrvatskog naroda za ponovnom uspostavom državnosti i neovisnosti. Podsjetila je da se nikada ne smije zaboraviti da je 15.000 branitelja dalo živote za Hrvatsku.

Vesna Škare Ožbolt, sa suzom u oku, prisjetila se Oluje prije 20 godina nakon koje je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, na vrhu kninske tvrđave, poljubio hrvatsku zastavu. Sjetila se i pregovora sa srpskom stranom prije Oluje u kojima se pokušalo naći mirno rješenje te Tuđmanovih poziva Srbima. “Tada je predsjednik Tuđman stalno zvao izbjegle Srbe da se vrate u Hrvatsku, no svi su pregovori propali jer se nitko nije želio vratiti”, kazala je Škare Ožbolt.

Rekla je i kako joj nije drago što su u Kninu bile dvije odvojene ceremonije polaganja vijenaca, Vlade i predsjednice, jer drži da se treba poslati poruka zajedništva, mira i jedinstva.

You may also like