Josipović i Kosor proglasili energetiku nevažnom za gospodarski rast

Danas je u Dubrovniku započeo 11. vanjskopolitički skup Dubrovnik Forum pod nazivom Jačanje Europe: povezivanje sjevera i juga. Na skupu se okupljaju predstavnici dvanaest zemalja inicijative Jadran-Baltik-Crno more. Što možemo očekivati od ovog skupa bila je tema emisije urednika i voditelja Domagoja Novokmeta. Gostovali su Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade RH te dr.sc. Senada Šelo-Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

Ovakve susrete smo moji suradnici i ja koristili za lobiranje za završetak pregovora s Europskom unijom, i u tim razgovorima govorili smo o hrvatskoj perspektivi i mogućnostima, rekla je Jadranka Kosor. Smatra da je kod ovakvih inicijativa ključno gledati što je prirodno. Istaknula je kako je Hrvatska ponajprije mediteranska zemlja, uz to što je srednjoeuropska i podunavska. To je nešto što je prirodno i iznimno je važno da svaka vlada koja dolazi nasljeđuje taj važan nukleus koji se mora vući kroz sve politike dalje. Još 2010. godine je predstavnik SAD-a nebrojeno puta isticao da je Hrvatska lider regije. Nažalost, Hrvatska se od ulaska u EU nije uspjela nametnuti na taj način, rekla je.

Jako puno u međunarodnim odnosima ovisi o međusobnom povjerenju ljudi koji obnašaju čelne funkcije, nadovezao se bivši predsjednik RH Ivo Josipović. Zato ja i jesam sklon ovakvim multilateralnim sastancima na kojima se ispod površine odvija bilaterala, rekao je. Smatra da su to dobre prilike da se Hrvatska afirmira, da prezentira svoje stavove i da učini nešto.

Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more se jako sporo kreće, najprije zbog straha da ne dovede do podjele Europe na dvije razine i tu treba paziti u kojem pravcu će to ići. Ako je to podjela na prvu i drugu Europu, to ne bi bilo dobro, smatra Josipović. Ključni problem je u projektu ukidanja monopola Rusije na europskom energetskom tržištu. Za razliku od Rusije, koja energetiku koristi kao strateški resurs, izgleda da Zapad, posebno SAD, nije spreman toliko uložiti u taj projekt.

Šelo- Šabić je objasnila kako je inicijativa Jadran- Baltik- Crno more stara preko 70 godina. Smatra da treba postaviti pitanje zašto je tako spora. Da li mi na silu formalno pokušavamo stvoriti neku alijansu i koaliciju zemalja koje prirodno imaju neke druge interese, koji su divergentni? Kada se pogleda sastav zemalja, vidi se da su to zemlje sa potpuno različitim ciljevima, smatra. Rekla je kako joj je zanimljivo da u Dubrovniku nema predstavnika Njemačke, koja je okosnica EU-a. Kada je riječ o ulozi lidera u jugoistočnoj Europi, Šelo- Šabić smatra da nema smisla forsirati nešto kada očigledno postoji jaka anti- balkanska struja.

Gosti su se dotaknuli teme odnosa sa susjedima. Josipović smatra da se oni zloupotrebljavaju, pogotovo u predizborno vrijeme. Rekao je kako podržava sastanak Grabar- Kitarović i Vučića, ali smatra da su to bili razgovori bez sadržaja. Za tango je potrebno dvoje, pa tako i za suradnju s našim susjedima, rekla je Kosor, a donosi HRT.hr.

You may also like