Josipović: I Crkva strepi da Perković ne propjeva

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović za tportal je prokomentirao njemačku nepravomoćnu osuđujuću presudu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi, ali i njezine posljedice na procese u samoj Hrvatskoj: on smatra da domaće pravosuđe iz svega mora izvući pouku, ali i predviđa da eventualno neselektivno otkrivanje svih suradnika nekadašnje UDBA-e ‘ne bi razveselilo ni lijeve, ni desne, ni Crkvu, ni kulturnjake ni mnoge druge strukture’. Vjeruje i da su mnogi današnji žestoki kritičari Jugoslavije i UDBA-e zapravo i sami bili udbaši

Josipović postavlja jednakost između Perkovića i Mustača s jedne te emigranta Mire Barešića s druge strane, ali podsjeća i da ‘osuđeni ubojica iz Njemačke’ Bože Vukušić danas radi u Hrvatskom saboru i predstavlja moralni autoritet.

‘Presuda je nepravomoćna i stav o tome jesu li Perković i Mustač zaista ubojice moći ćemo zauzeti nakon završetka žalbenog postupka, no, neovisno o tome, za žaljenje je da naša država nije našla snage i mogućnosti da se postupak provede u Hrvatskoj. Ubojstva poput Đurekovićevog treba rasvijetliti zbog pijeteta prema žrtvama, a i radi postavljanja čvrstih standarda o tome što tajne službe i politika nikada ne smiju raditi. Ubojstva iz političkih razloga ili zbog obavještajnih obračuna najdrastičniji su oblik zlouporabe političke moći i treba ih sankcionirati, bez obzira iz kojih krugova dolaze’, kazao je Josipović za početak.

Smatra da će postupak iz Njemačke biti prije svega pouka da se predmeti moraju rješavati u Hrvatskoj – ali ne samo zločini počinjeni u ime bivše države, nego i iz vremena suvremene Hrvatske, piše Tportal

‘Trebamo napustiti dvostruke standarde i ne možemo sebi dopustiti da se o jednom te istom slučaju prosuđuje ovisno o političkoj orijentaciji okrivljenika i da osobna kaznena odgovornost postane predmet političkih prepucavanja. Još si manje možemo dopustiti da, ako su Perković i Mustač zaista krivi, s jedne strane imamo opravdano moralno i političko osuđivanje njihova čina, a s druge strane Miri Barešiću – čovjeku koji je osuđen zbog sudjelovanja u ubojstvu ambasadora Rolovića i bio je u nekim drugim potpuno neprihvatljivim aktivnostima – podiže se spomenik kao nacionalnom heroju. Perković je za neovisnost i slobodu Hrvatske učinio kudikamo više nego Barešić, iako, naravno, nikakve zasluge ne mogu opravdati eventualni zločin’, tumači Josipović.

You may also like