Josip Leko: Još smo u konstituirajućoj sjednici

Gost Dnevnika N1 bio je, još uvijek aktualni predsjednik Sabora, Josip Leko koji je govorio o novonastaloj političkoj situaciji u Hrvatskoj nakon propalog pokušaja konstituiranja Sabora.

Prvi put u povijesti nemamo konstituiran Sabor. Je li Ustav nedorečen u ovoj situaciji? Ne, naša je zadaća poštivati odredbe Ustava oko konstituiranja novoizabranih tijela. Poslovnik je također sve, dobrom interpretacijom predvidio. Postoji već i demokratsko iskustvo u svim fazama konstituiranja Sabora. Što sada? Prvi pokušaj konstituiranja Sabor nije uspio, ali to ne znači da se do sljedećeg pokušaja neće naći politička većina. Čekamo da stranke nastave pregovore kako bi našle većinu da bi se mogao osigurati izbor predsjednika Sabora.

Predsjednica više neće pozivati na konstituiranje Sabora nego ćete to napraviti vi. Predsjednica je iskoristila pravo i dužnost da sazove Sabor na konstituiranje. Ona je to učinila, a mi smo ga sazvali, ali nismo uspjeli izabrati predsjednika i zaključili smo tu sjednicu. I ona sama je sazvala novi krug konzultacija. Kako objašnjavate činjenicu da HDZ nije podupro Podolnjaka? Ne bih ulazio u špekulacije što radi pojedina politička opcija. Danas smo na visokoj demokratskoj razni pokušali izabrati predsjednika Sabora. Pokušaj je bio u dobroj namjeri i uskladu s poslovnikom.

Jesu li u HDZ-u htjeli izbjeći tajno glasovanje? Ne mogu špekulirati. Ovdje ne mogu reći da bi bilo tajno glasovanje nego bi bilo javno jer je bio jedan kandidat. Tajno glasovanje bi se održalo da je kandidata bilo više. Vladimir Šeks kaže da predsjednica može presjeći čvor i raspisati nove izbore i imenovati privremenu nestranačku vladu. Ne znam na temelju čega je to rekao. Postupak je sada precizno uređen Ustavom i to treba provesti u praksi. Mora se iskorisiti svaki demokratski inistitut.

Predsjednica može dati mandat i onome tko nema 76 potpisa… Ona će u demokratskim standardima ocjenjivati. Provest će konzultacije, utvrditi će tko je najsigurniji da će u prvom mandatu pokušati složiti većinu. Nakon toga slijedi drugi krug, pa će koristiti svoje pravo i raspisati izbore.

You may also like