Josip Juratović: Hrvatska se jako dobro držala na summitu

Dan nakon summita čelnika država tzv. zapadnobalkanske migrantske rute, koji su mnogi apostrofirali kao summit njemačke kancelarke Angele Merkel, zastupnik Socijaldemokratske stranke u njemačkom Bundestagu Josip Juratović komentirao je rezultate sastanka.

Kakve su reakcije na dogovoreno na summitu? “Vlada oprezni optimizam. U Njemačkoj je do sad vladala neizvjesnost oko toga što i kako dalje jer se činilo da politika ne kontrolira situaciju. Ovaj summit je dao nadu da su političke strukture, prvenstveno Angela Merkel i vlada Njemačke, preuzele kontrolu. Sad imamo pregled stvari i točno se zna tko što mora odraditi. Postavljena su jasna pravila i države su dobile jasne zadatke. Do sada su čelnici samo telefonirali i međusobno se optuživali”, rekao je Juratović za Večernji list.

Je li kancelarka učvrstila svoju poziciju i smirila opoziciju u vlastitoj stranci (CDU) te zagladila odnose s koalicijskim partnerom CSU-om? “U CDU-u još je vidljivo veliko neslaganje oko Angele Merkel i njezine politike prema imigrantima, no još ima većinu stranke iza sebe. Da, rejting joj opada, ali to i jest normalno u ovakvoj situaciji kad dio ljudi traži radikalnija rješenja. Sad treba otići korak dalje i naći europska rješenje o azilu. Iako nije u Schengenu, Hrvatska je dužna pridržavati se pravila igre Europske unije. Hrvatska se u ovoj situaciji jako dobro držala, pogotovo uzevši u obzir veličinu države, i bila i tampon zona između Srbije i schengenske Austrije. No problem do sad je bio da se svaka država brinula samo za sebe, bilo im je važno kako samo one funkcioniraju, i često su radile jedna protiv druge.”

Prije summita, premijer Cerar se oštro obrušio na Hrvatsku, prozivajući je da urušava EU. Je li u Njemačkoj Hrvatska percipirana kao problematična država? “Cerar je malo dramatizirao iako je činjenica da je Slovenija, država od dva milijuna stanovnika, u jednom danu primila 13 tisuća imigranata. Svi uostalom dramatiziraju, ali male države moraju biti glasne i jake da bi ih se primijetilo i da bi se našlo političko rješenje i uspostavila suradnja. Koliko znam, komunikacija između Slovenije, Hrvatske i Srbije je tekla, telefoni su bili užareni, no nije bilo konkretnih dogovora već se sve svodilo na to da jedni drugima objašnjavaju svojih pozicije. Vjerujem da će konkretne mjere dogovorene na summitu te dolazak Frontexa u Hrvatsku smiriti situaciju.”

Hoće li Njemačka i Angela Merkel otvoreno reći dosta? Ovako ispada da je posao zaustavljanja vala imigranata prebacila na druge države? “Angela Merkel to ne može reći – njemački ustav kaže da moramo primiti izbjeglice i tu ne postoji brojčano ograničenje. Pritom računamo na solidarnost Europe, a nje nema. Nema je u bivšim socijalističkim državama. Te države ne razumiju da Europa nije samo Europa fondova, već i Europa ljudskih prava i humanosti.”

You may also like

0 comments