Još uvijek nepoznati motivi newyorškog napadača

Istražitelji traže razloge zašto je napadač iz Bangladeša detonirao bombu pričvršćenu za svoje tijelo na jednom on najprometnijih čvorišta u New Yorku u činu koji je prozvan pokušajem terorističkog napada.
Tri osobe, uključujući jednog policajca, lakše je ozlijeđeno kad je osumnjičeni 27-godišnji napadač Akayed Ullah u ponedjeljak detonirao improviziranu bombu u podzemnom prolazu između postaje podzemne željeznice pod autobusnim terminalom Port Authority te postaje podzemne željeznice na Times Squareu.

Ullah je odveden u bolnicu s opeklinama, a istražitelji su Reutersu otkrili da je napad trebao biti samoubilački. U ponedjeljak je u javnost izašlo više podataka o Ullahu. Riječ je o bivšem vozaču limuzine koji je u Sjedinjene Države stigao 2011. s obiteljskom vizom, otkrili su službenici.

Živio je s majkom, sestrom i dva brata u Brooklynu te je posjedovao zelenu kartu, rekao je Shameem Ahsan, glavni konzul Bangladeša u New Yorku. Ullah je stigao iz Chittagonga, jugoistočnog okruga u Bangladešu, a tu je državu posljednji put posjetio 8. rujna, istaknuo je tamošnji policijski inspektor Shahidul Hoque.

Osumnjičeni u Bangladešu nije imao kriminalni dosje, dodao je Hoque, a nekoliko američkih službenika upoznatih s istragom Reutersu je otkrilo kako nema informacija da je Ullah bio ranije poznat američkim špijunskim ili sigurnosnim agencijama, niti da je bio povezan s militantnim skupinama.

Vlasti svejedno ne odbacuju mogućnost da se takva poveznica može pronaći. Jedan službenik upoznat s istragom rekao je kako su istražitelji pronašli dokaze da je na internetu gledao propagandne snimke Islamske države.

Vlasti još nisu komentirale moguće Ullahove motive. Upitan o tome je li Ullah priznao povezanost s Islamskom državom, zapovjednik newyorške policije James O’Neill odgovorio je kako je “davao izjave”, no da se “o tome sad neće govoriti”.

Guverner New Yorka je na konferenciji za medije u ponedjeljak Ullahovu bombu nazvao “amaterskom”, a njega je prozvao “vukom samotnjakom”.

You may also like

0 comments