Jordanski kralj Abdulah pred Europskim parlamentom odražao govor protiv islamofobije

Bruxelles – Jordanski kralj Abdulah pozvao je u utorak Europljane da suzbiju animozitete prema islamu koji pridonose jačanju ekstremizma među muslimanima, uključujući i one koji su se iz europskih zemalja otišli boriti na Bliski istok.

U govoru održanom pred Europskim parlamentom u Strasbourgu Abdulah je pohvalio iznimnu hrabrost Europe kada je posrijedi reakcija na napade, poput onoga u siječnju u Parizu te Islamsku državu usporedio s nacizmom – “ekspanzionističkom ideologijom koja se temelji na mržnji”.

Pozivajući na suradnju u borbi protiv islamističkog nasilja, kralj je izjavio da europske vlade moraju promicati međusobno poštovanje i uključivo društvo. Abdulah je kritizirao činjenicu da Charlie Hebdo koristi crteže proroka Muhameda, no prisustvovao je komemoraciji u Parizu održanoj za ubijene francuske satiričare. “Vrijeđanjem drugih ljudi i njihove vjere ili uvjerenja nećemo napredovati”, kazao je okupljenima, među kojima je bilo i puno ekstremno desno orijentiranih članova koji su vrlo kritični prema muslimanskoj imigraciji. “Europa je vrlo važan partner u ovim naporima, osobito kada je riječ o pružanju pomoći pri zaustavljanju globalnog jačanja islamofobije”.