Home Geopolitika Jordan: Ubijeni napadači bili su pripadnici terorističke čelije

Jordan: Ubijeni napadači bili su pripadnici terorističke čelije

by Agencije

Četvorica napadača ubijenih u ponedjeljak u akciji jordanske policije bili su “Jordanci, pripadnici terorističke ćelije”, a sumnjiči ih se da su povezani s džihadističkom terorističkom skupinom Islamskom državom, rekao je sigurnosni izvor a prenosi agencija France presse.

Jordanska sigurnosna služba je priopćila da je “zaplijenila veliku količinu eksploziva, eksplozivne pojaseve i automatsko oružje” u kući u kojoj su četvorica napadača pripremala napad. Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Jordanske vlasti ipak ne otkrivaju identitet ni motive četvorice napadača koji su u nedjelju ubili sedmoricu policajaca, dvoje jordanskih civila i kanadsku turistkinju u Karaku, nakon čega su ih ustrijelili pripadnici sigurnosnih snaga.

Jordanski mediji jednoglasno osuđuju ovakve napade. Na naslovnicama novina može se pročitati: “Jordan će pobijediti terorizam” i “Monarhija će i dalje biti utvrda protiv terorizma”. Jordan, član međunarodne protudžihadističke koalicije koja od 2014. bombardira IS u Siriji i u Iraku, više puta je bila na meti napada islamističkih skupina.

U bombaškom napadu u lipnju, za koji je IS preuzeo odgovornost, poginula su sedmorica graničara blizu granice sa Sirijom. Kanadska vlada je napad u Karaku nazvala “gnusnim” i pozvala svoje državljane da ne putuju u taj dio Jordana.

Related Posts