Jonhson ušao u američku predsjedničku utrku, ankete mu daju čak 11 posto

Za sada još nije izvjesno kome bi Gary Johnson mogao oduzeti glasove. No nakon objave kandidature, on je u svom govoru dosta oštro napao Donalda Trumpa , dok je Clintonova ostala relativno pošteđena

Vijest da je Gary Johnson postao predsjednički kandidat Libertarijanske stranke nije osobito uzbudila američke medije. O ovome bivšem republikancu, koji je u dva mandata bio guverner države New Mexico, svjetska javnost malo toga zna. Gotovo je nepoznato da je on bio kandidat i na predsjedničkim izborima prije četiri godine i da je dobio više od 1,2 milijuna glasova, oko 1 posto glasova na nacionalnoj razini. Nominaciju je 2011. istaknuo kako republikanski kandidat, no nitko ga nije shvaćao ozbiljno, pa je nominaciju vrlo brzo povukao i prešao u Libertarijansku stanku u kojoj je objavio svoju kandidaturu te je i dobio.

Libertarijanci su stranka koja promovira građanske slobode, zalaže se protiv bilo kakve strane intervencije i udruživanja u velike vojne organizacije, a na gospodarskom planu zalažu se za poslovanje u kojem država ne bi imala nikakva utjecaja. Koncepcija socijalne države nikako im nije bliska, štoviše, zalažu se za njeno ukidanje. Jedan od zanimljivijih podataka o politici iza koje stoji ova stranka jest da se zalažu za legalizaciju istospolnih brakova i svih vrsta opojnih droga. To je Johnsonu vjerojatno bila motivacija da u Kaliforniji postane suvlasnik tvrtke koja se bavi trgovinom marihuanom za medicinsku upotrebu. Iako stranka nikada nije imala predstavnika u Kongresu, u brojnim saveznim državama oni imaju zastupnike i druge izabrane dužnosnike. Nakon što je Johnson objavio ulazak u utrku za Bijelu kuću, napravljena su i prva istraživanja popularnosti prema kojima Hillary Clinton ima 42, Donald Trump 34, Johnson čak 11 posto podrške birača. No analitičari su tih 11 posto protumačili malo drugačije. Oni tvrde da su u anketi podršku “trećem čovjeku” dali oni koji su nezadovoljni s kandidatima iz dviju velikih stranaka i da ta podrška vjerojatno neće rezultirati tolikim postotkom glasova na izborima, piše Večernji list.

Najuspješniji treći kandidati do sada su bili nezavisni Ross Perrot, koji je na izborima 1992. dobio gotovo 20 milijuna glasova. Kandidat Zelene stranke Ralph Nader dobio je 2000. godine gotovo tri milijuna glasova, od čega 100 tisuća u spornoj Floridi. Mnogi ga optužuju da je svojom kandidaturom ugrozio kandidata demokrata Ala Gorea, odnosno da je pomogao Georgeu Bushu da dođe na vlast. Da nije bilo Nadera, Gore bi komotno dobio Floridu i pobijedio na izborima.