Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta u Izraelu

Izraelci su s dvije minute šutnje i sirenama obilježili Dan sjećanja na šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu tijekom Drugoga svjetskog rata. U povodu sjećanja na nacističke žrtve, u Memorijalnom muzeju holokausta Yad Vashem položeni su vijenci, izvješćuju agencije.

Izrael tradicionalni Dan sjećanja na holokaust obilježava od zalaska sunca u srijedu pa do zalaska sunca u četvrtak, pa su jučer sve radijske i televizijske postaje počele emitirati svjedočanstva preživjelih te dokumentarne i igrane filmove o genocidu, no i ti su programi danas prekinuti na dvije minute. Premijer Benjamin Netanyahu na otvorenju svečanosti u Yad Vashemu upozorio je da svijet nije naučio lekciju iz Drugoga svjetskog rata i odnosi se prema iranskoj “agresiji” na Bliskom istoku s istim popuštanjem nakon što nije uspio prepoznati prijetnju nacističke Njemačke.

Predsjednik Reuven Rivlin istaknuo je kako je pogrešno smatrati da Izrael postoji kao jedan oblik kompenzacije za holokaust. Mi smo došli iz Auschwitza, ne zbog Auschwitza, kazao je Rivlin. U Poljskoj tisuće mladih Židova iz cijelog svijeta sudjelovat će u godišnjem Maršu živih, tri kilometra dugom maršu od Auschwitza do Birkenaua. Ove se godine obilježava 70. godišnjica izlaska iz logora i povratak životu. Iako je UN 27. siječnja proglasio međunarodnim Danom sjećanja na holokaust, Izrael ga obilježava 27. dana židovskog mjeseca nisana, tjedan dana prije Dana nezavisnosti kako bi se simboliziralo rađanje države Izrael iz pepela holokausta. (HRT)