Home Europska unija Johnson usporedio EU s Hitlerovom vlašću

Johnson usporedio EU s Hitlerovom vlašću

by Agencije

Donedavni gradonačelnik Londona Boris Johnson, koji zagovara Brexit, izlazak velike Britanije iz Europske unije, usporedio je u nedjeljnom tisku ciljeve EU-a s Hitlerovim, ustvrdivši da je kod oboje u pitanju nakana da ujedine Europu pod jedinstvenom “vlašću”.

Johnson je, govoreći za list “Sunday Telegraph”, rekao da ni nacistički vođa ni Napoleon nisu uspjeli ujediniti Europu te da je EU bio “pokušaj da se to učini različitim metodama”. “Napoleon, Hitler, razni ljudi pokušavali su to, i završilo je tragično. EU je pokušaj da to isto učini drugim metodama”, rekao je bivši londonski gradonačelnik, pripadnik britanskih Konzervativaca.

“Međutim ono što temeljno nedostaje, a to je vječni problem, nedostaje temeljna vjernost ideji Europe”, kazao je Johnson.

“Ne postoji jedinstvena vlast koju bi svatko poštovao i razumio. To je razlogom ove masivnog demokratskog vakuuma”, dodao je.

Laburistička zastupnica i bivša ministrica Yvette Cooper, koja sudjeluje u kampanji za ostanak Velike Britanije u EU, optužila je bivšeg londonskog gradonačelnika da igra “prljave, prljave igre”. “Što više ‘mlati’ okolo s ovakvim histeričnim tvrdnjama, to više pokazuje svoj sramotni izostanak prosudbe”, kazala je Cooper. “On ne bi trebao igrati političke igre s najtamnijim i najzlokobnijim poglavljem europske povijesti”, istaknula je ova laburistička dužnosnica.

Ova je razmirica posljednja u nizu onoga što javnost vidi kao borbu za čelništvo u vladajućoj Konzervativnoj stranci. Premijer David Cameron mogao bi se naći pod pritiskom da odstupi s dužnosti ako se glasači na referendumu 23. lipnja odluče za izlazak Velike Britanije iz Europe unije.

Related Posts