Johnson traži suspenziju parlamenta do Brexita

BBCe
Britanska vlada zatražila je u srijedu produženje perioda suspenzije rada parlamenta do 14. listopada u pokušaju da spriječi potkopavanje njezina plana za brexit, piše svjetske agencije.

– Jutros sam razgovarao s Njezinim Visočanstvom kraljicom kako bih zatražio završetak trenutnog zasjedanja parlamenta u drugom tjednu rujna, prije no što će novo zasjedanje parlamenta započeti u ponedjeljak 14. listopada govorom pred kraljicom, napisao je Johnson u pismu zastupnicima, prenosi dpa.

– Prekid u radu parlamenta koji uobičajeno traje nekoliko dana sada bi trajao 23 dana što bi onemoguićilo oporbu u zaustavljanju izlaska zemlje iz Europske unije bez sporazuma, piše BBC.

Johnson obećava da će se brexit dogoditi 31. listopada, sa ili bez dogovora s Bruxellesom.

– Ovim potezom bi se parlamentu ograničilo vrijeme za sprječavanje izlaska bez sporazuma, a on dolazi dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi brexit, piše Reuters.

Britanski parlament ponovno kreće s radom 3. rujna, a očekivalo se da će zasjedati dva tjedna prije prekida rada kako bi stranke imale svoje godišnje konferencije. U pravilu se parlament nakon tog perioda ponovno sastaje početkom listopada.

Glasnogovornica oporbenih laburista Diane Abbott je u srijedu kazala kako je Johnsonov prijedlog pokušaj puča.

– Boris Johnson pokušava napraviti puč u parlamentu. Protiv vas, glasača, i protiv političkih predstavnika. Za katastrofalan scenarij brexita bez dogovora, napisala je na svom Twitter profilu.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o mračnom danu za britansku demokraciju.

You may also like

0 comments