Johnson: Britanija neće napustiti Europu, a želi unaprijediti bilateralne odnose s RH

Velika Britanija će izaći iz Europske unije, ali neće napustiti Europu a s Hrvatskom želi unaprijediti bilateralne odnose i partnerstvo, izjavio je u srijedu u Zagrebu britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson nakon sastanka s hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom.

Dvojica ministara razgovarala su o Brexitu, bilateralnim odnosima i pravima hrvatskih građana nakon izlaska Britanije iz EU-a, ali i o sigurnosti i situaciji na jugoistoku Europe. Njegov posjet Hrvatskoj došao je manje od mjesec dana nakon vrlo uspješnog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Velikoj Britaniji.

“Mi možda izlazimo iz ugovora Europske unije, ali  ne napuštamo Europu. Ostajemo snažno predani Europi…”, istaknuo je Johnson, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj u sklopu diplomatske inicijative i turneje po Europi nakon referenduma o Brexitu, podsjetivši na važnu ulogu Britanije u stabilnosti na europskom kontinentu

“Mi smo predani Europi, mi smo predani Hrvatskoj. Apsolutno smo predani našim bilateralnim odnosima. I još jedna stvar oko koje smo se zasigurno složili je ta da dijelimo euroatlantsku viziju za Europu, za Britaniju i naravno za Hrvatske. Dijelimo iste ambicije vezano za NATO i za temeljnu sigurnosnu arhitekturu Europe koja jamči mir našem kontinentu posljednjih 70 godina”, rekao je novinarima ministar koji je predvodio kampanju za izlazak Britanije iz Unije.

On je iskoristio priliku da čestita Stieru na imenovanju za ministra vanjskih i europskih poslova i rekao je da se veseli tijesnoj suradnji u predstojećim tjednima i mjesecima.

Ministar Stier kazao je da će Hrvatska imati konstruktivan pristup predstojećim pregovorima Britanije i EU-a, ali da će prvenstveno štititi interese svojih građana. Jedno od pitanja o kojima će se voditi pregovori između EU i Britanije bit će sloboda kretanja ljudi. Britanija je jedna od rijetkih država koja još nije ukinula ograničenja na zapošljavanje hrvatskih radnika i prošle je godine produljila ograničenja na najmanje još tri godine.

“Mi ćemo prvo pričekati da Ujedinjeno Kraljevstvo aktivira Članak 50, ali želimo imati konstruktivan pristup prema tim pregovorima. Naravno da ćemo u tome zaštititi interese RH i hrvatskih državljana da imaju jednakopravni status kao i svi ostali građani EU-a”, kazao je Stier u izjavi za novinare.

Kakao je nastavio, dvije zemlje su saveznice u NATO-u i na tome žele i dalje graditi svoje bilateralne odnose i intenzivirati ih. Stier je najavio da će početkom sljedeće godine potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević potpisati u Londonu memorandum o razumijevanju s britanskom stranom o suradnji na području obrane.

Što se tiče zemalja na jugoistoku Europe, složili su se da one trebaju ići euroatlantskim putem.

“Tu ćemo zajedno raditi na stabilnosti, na euroatlantskom putu cijelog jugoistoka Europe, a posebice BiH”, naglasio je Stier.

Govoreći o hrvatsko-britanskoj gospodarskoj suradnji, Stier je rekao kakao su se složili da ima još puno prostora za unapređenje gospodarske suradnje, a obojica su spomenula veliki skok broja britanskih turista koji su posjetili Hrvatsku u godinu dana – čak za 22 posto.

“Mi želimo unaprijediti trgovinske odnose i partnerstvo. Ja bih želio jače trgovinske odnose, aktivnije, mislim da postoje velike mogućnosti za nas u financijskom i tehnološkom sektoru”, kazao je britanski ministar.

Johnson, koji je dva mandata bio gradonačelnik Londona, prisjetio se svog posjeta Braču i dobrih hrvatskih vina.

“Veselim se danu kad ću moći otići u svoju trgovinu u Londonu i kupiti Dingač i Pošip, još se sjećam se ta dva jako dobra vina, ne znam zašto se ne prodaju u Londonu kako bi trebala, pretpostavljam da je to zato mislim da je zato što ih vi u Hrvatskoj sve popijete.”

Britanski ministar vanjskih poslova se tijekom radnog posjeta Hrvatskoj sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

(Agencije)

You may also like

0 comments