John Kerry traži da Moskva provede primirje u Ukrajini

Američki državni tajnik John Kerry zatražio je u ponedjeljak od svog ruskog kolege po dužnosti Sergeja Lavrova da Moskva provede primirje na istoku Ukrajine, gdje je došlo do razbuktavanja nasilja, priopćio je State Department.

Kerry je u telefonskom razgovoru s Lavrovom “pozvao Rusiju da iskoristi priliku” na sljedećim međunarodnim diplomatskim sastancima za “ubrzavanje postupne provedbe sporazuma iz Minska” potpisanih u rujnu i veljači, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.Nedavno razbuktavanje nasilja između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista izazvalo je strah od eskalacije sukoba koji je već odnio više od 6.400 života.

Diplomatski napori u svrhu ponovnog pokretanja mirovnog procesa predviđenog sporazumima iz Minska nisu dali rezultate. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da naoružava separatiste i da je na istoku Ukrajine razmjestila svoje vojnike. Moskva odbacuje te optužbe i kaže da se tamo ne bore njezini vojnici nego dobrovoljci koji podupiru pobunjenike.

You may also like