Home Geopolitika John Kerry svjedočio pred Kongresom o dogovoru s Iranom

John Kerry svjedočio pred Kongresom o dogovoru s Iranom

by admin

Američki državni tajnik John Kerry u četvrtak je u Kongresu odlučno stao u obranu dogovora o iranskom nuklearnom programu koji je, po njegovoj ocjeni, “nagodba dobra za čitav svijet” te ga američki zastupnici, koji mu se protive u velikom broju, trebaju odobriti.

Same sankcije neće spriječiti Iran da proizvede atomsko oružje, istaknuo je čelnik američke diplomacije pred vanjskopolitičkim odborom Senata.”Istina je da dogovor iz Beča nudi bolja, potpunija i trajnija rješenja za ograničavanje iranskog nuklearnog programa nego bilo koja alternativa”, istaknuo je Kerry.

Ako se dogovor odobri, Iran će “zauvijek biti pod jakim nadzorom” i svijet će moći biti siguran da će nuklearne aktivnosti Teherana “u cijelosti biti miroljubive”, dodao je. “To je dobra nagodba za čitav svijet, za Ameriku, za naše saveznike i prijatelje u regiji i zato zaslužuje vašu potporu”, istaknuo je.

Kerryja su kongresnici prvi put javno saslušali pošto je dogovor u ponedjeljak dobio “zeleno svjetlo” UN-ova Vijeća sigurnosti. Dogovor je zaključen 14. srpnja nakon ubrzanih pregovora Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – Francuske, Velike Britanije, Kine, Rusije, Sjedinjenih Država – plus Njemačka. Predviđa postupno i uvjetno ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih Iranu 2006. ako se Teheran obveže da neće raditi na proizvodnji atomskog oružja.

Related Posts