John Kerry sljedeći tjedan ponovno u Zaljevu

Američki državni tajnik John Kerry posjetit će 8. i 9. lipnja Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju gdje bi trebao razgovarati o Siriji, Libiji, Jemenu i Islamskoj državi, objavio je u petak State Department.

Kerry, koji se trenutno nalazi u Parizu gdje je sudjelovao na međunarodnom skupu o izraelsko-palestinskom sukobu, u nedjelju treba otputovati u Mongoliju, a potom u ponedjeljak i utorak u Peking na godišnji strateški i ekonomski dijalog Kina-SAD.

Turneju će nastaviti 8. i 9. lipnja u Abu Dabiju a potom u Džedi. Šef američke diplomacije koji je posljednjih mjeseci više puta boravio u Zaljevu, tamo će se susresti s “visokim vladinim dužnosnicima kako bi razgovarao o regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, posebno o Siriji, Libiji, Jemenu i naporima koalicije u borbi protiv Islamske države”, rekao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Zaljevske sunitske sile, vođene Saudijskom Arabijom, saveznici su Amerikanca i sudjeluju u vojnoj koaliciji protiv džihadista IS-a u Siriji. Međutim, diplomatski odnosi pomalo su zahladili između administracije predsjednika Baracka Obame i naftnih monarhija posebno zbog sirijskog pitanja gdje je Washington odbio vojnu intervenciju širih razmjera.

You may also like