John Kerry pozdravio demokratske promjene u Venezueli

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je pozdravio “neodljivu želju za promjenom” birača u Venezueli koji su u nedjelju demokratski izabrali oporbu socijalističkom predsjedniku Nicolasu Maduru, koji je u vrlo napetim odnosima s Washingtonom.

U priopćenju je šef američke diplomacije pozvao izborno povjerenstvo u Caracasu da rezultate izbora objavi “bez odgode i transparentno”. “Sjedinjene Države čestitaju narodu Venezuele nakon izbora u nedjelju kada se mirno i demokratski čuo njihov glas”, navodi se u priopćenju. “Venezuelski birači izrazili su neodoljivu želju za promjenom vodstva zemlje. Dijalog između svih strana u Venezueli potreban je kako bi rješavali socijalne i gospodarske izazove s kojima je zemlja suočena”, istaknuo je John Kerry. “Sjedinjene Države spremne su podržati takav dijalog s drugima u sklopu međunarodne zajednice”, obećao je Kerry.

Venezuelska oporba u ponedjeljak je slavila pobjedu jer je osvojila parlamentarnu većinu prvi put u 16 godina na izborima. Smatra se da su birači dajući glas oporbi izrazili ogorčenje zbog teškog gospodarskog stanja i nestašica u toj naftom bogatoj zemlji. Diplomatski odnosi Washingtona i Caracasa godinama su napeti i dvije zemlje od 2010. nemaju veleposlanika. SAD je kritizirao nedovoljno poštivanje ljudskih prava i političkih sloboda za vladavine socijalista.

You may also like