Johannes Hahn: Otvaranje osam poglavlja tek je prvo poluvrijeme

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han očekuje će međuvladina konferencija 14-og decembra označiti početak procesa pristupanja Srbije EU. Han je izrazio nadu da će prvoj polovini iduće godine biti otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima o pristupanju Srbije Uniji.

Tokom boravka u Beogradu komesar Han je razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem a prethodno se obratio poslanicima Skupštine Srbije. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Vučićem Han je izjavio da se nada da će Srbija u prvoj polovini iduće godine otvoriti poglavlja 23 i 24 u pregovorima o pristupanju EU. Han je čestitao srpskoj vladi na napretku koji je u proteklih godinu ostvaren u približavanju Srbije EU, ali i naglasio da “tek sada počinje pravi posao” i da je “to je tek početak trke”.

Na pitanje novinara kako će poglavlje 35 uticati na proces pristupanja Srbije EU, komesar Johanes Han je rekao da je “svima u EU cilj da postoji zajednička vizija za sve zemlje u regionu”, podsetivši da o brzini pregovora odlučuju države članice. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi da do kraja 2019. godine završi pregovore o pristupanju EU. “Pre otvaranja poglavlja kažem da teške reforme hoćemo da obavimo pre kraja 2019. godine. A onda je na EU da odgovori kada će nas primiti – 2020. ili 2022. godine, onda to ostaje na njima. Do tada je mnogo na nama i zavisi od nas”, rekao je premijer Vučić novinarima nakon susreta sa Hanom.

On je zahvalio i šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu na posvećenosti koju je pokazao evropskom putu Srbije i što je umeo da ponekada izvrši pritisak na Srbiju ali i da razume njene odgovore. Prethodno je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU “početak suštinskog dela procesa pristupanja EU” koje za Srbiju postaje ostvariv cilj. “Predstojeća međuvladina konferencija pokazaće da EU ispunjava svoje obaveze onda kada zemlje ostvare potreban napredak” rekao je komesar Han i poručio da će 14 decembar označiti početak procesa za koji je uveren da će omogućiti temeljno sprovođenje neophodnih reformi.

“Ono što je sada potrebno je potvrđivanje preuzetih obaveza i odlučan nastavak reformi posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, slobode izražavanja koja je sa stanovišta EU neprikosnovena i od suštinskog značaja” naveo je Han i dodao da su “takođe neophodne sreforme u javnoj upravi, potrebna je borba protiv diskriminicaije i ekonomski razvoj i reforme. Jednako je važan i dalji napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom koji je ključan za dalji napredak u pristupnim pregovorima”.

U obraćanju srpskim poslanicima Johanes Han je istakao važnost rada Parlamenta kao “ključnog” činioca u preocesu evrointegracija Srbije. “Moram posebno istaći značaj širokog partijskog i javnog konsenzusa o narednim koracima u procesu evropskih integracija. Na taj način će se obezbediti trajne reforme” rekao je on.

Han je ukazao konstruktivnu posvećenost Srbije regionalnoj saradnji i dobrim odnosima sa susedima, a kako je naglasio, proces proširenja trebalo bi da od regiona napravi uporište sigurnosti. “Ne možemo da priuštimo nazadovanje u smislu prekidanja ili slabljenje regionalnih veza”, rekao je Han i pozdravio saradnju država regiona u okviru Berlinskog procesa.

On je naveo da je Srbija važan spoljnopolitički partner EU. “Impresionirani smo predsedavanjem OEBS i organizacijom Ministarskog saveta te organizacije u Beogradu”, rekao je Han. “Evropska Srbija je deo naše zajedničke vizije i ne treba sumnjati u to. Unija, njene institucije i 28 njenih članica postojano podržavaju evropsku perspektivu Srbije”, poručio je evropski komesar Han.

On je podsetio da je EU pružila najveću podršku Srbiji sa 200 miliona evra godišnje podrške, 170 miliona evra pomoći nakon prošlogodišnjih poplava, i pomoći u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Takođe EU nije samo glavni partner Srbiji kada su u pitanju trgovina, investicije i povoljni krediti već i u podršci mladima u Srbiji, istakao je Han. “To je najbolja investiicja koju jedno društvo može da učini. Više od 1600 srpskih studenata biće korisnici Erazmus programa do kraja 2015 godine. Nadam se da će se ovaj broj povećavati u narednim godinama zato što su današnje mlade generacije upravo te koje će oblikovati sutrašnju Evropu”.“Pred nama je dosta posla ali uveren sam da ćemo zajedno kao partneri i prijatelji uspeti da sprovedemo naredne korake bez teškoća i uskoro otvorimo jedno novo poglavlje u našoj zajedničkoj istoriji i uvedemo Srbiju tamo gde i pripada – u evropsku porodicu” zaključio je evropski komesar Han u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije.

You may also like