Joe Biden propušta COP28 u Dubaiu

Neimenovani dužnosnik

Američki predsjednik Joe Biden neće prisustvovati ovogodišnjoj UN-ovoj klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju, potvrdio je neimenovani američki dužnosnik. Dnevne pregovore u ime Sjedinjenih Država vodit će John Kerry, posebni američki izaslanik za klimu, javlja francuska novinska agencija AFP.

Na ovogodišnjem COP28, koji počinje u četvrtak i trajat će do 12. prosinca, organizatori očekuju oko 70.000 sudionika, među kojima će biti i državni vrh te papa Franjo. Međutim, rasporedi koje je ovaj tjedan objavila Bijela kuća pokazuju da ni predsjednik Biden ni potpredsjednica Kamala Harris ne idu u Dubai ovaj tjedan.

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, potvrdio je da Biden ne planira prisustvovati ovogodišnjem COP28.

Razlog Bidenove odluke nije poznat, no više od mjesec dana američki predsjednik fokusiran je na rat između Izraela i islamističkog pokreta Hamas i predsjedničke izbore u SAD-u sljedeće godine.

Biden je prisustvovao posljednje dvije klimatske konferencije. Do Bidenova nastupa nije bilo uobičajeno da američki predsjednik prisustvuje svakoj konferenciji UN-a o klimi, navodi AFP.

Dužnosnik je također objasnio da Bidenova administracija još uvijek razmatra hoće li poslati najvišeg predstavnika zemlje u Dubai. Posebni američki izaslanik za klimu Kerry vodit će svakodnevne pregovore u ime SAD-a.

You may also like