Joe Biden i Donald Trump imaju razloga za zadovoljstvo

Superutorak
Politički gotovo mrtav još prije dva tjedna, Joe Biden vjerojatno će biti pobjednik u osam država u superutorak, a njegov glavni protukandidat za demokratsku nominaciju Bernie Sanders mogao bi osvojiti četiri, ali među njima i glavnu nagradu, Kaliforniju.

“Jedva prije nekoliko dana, mediji i komentatori govorili su o smrti ove kandidature”, rekao je Joe Biden u Kaliforniji. Velike televizijske postaje proglasile su bivšeg američkog potpredsjednika pobjednikom u Virginiji, Sjevernoj Karolini, Tennesseeju, Alabami, Arkanzasu, Oklahomi, Minnesoti i Massachusettsu.

Superutorak, dan kada glasa 14 američkih saveznih država, imat će presudan utjecaj na to tko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u studenome. Dosad je dao vjetar u leđa Joeu Bidenu.

Ipak, Sanders je po projekcijama Edison Researcha pobjedio u Vermontu, Coloradu i Utahu, a po Fox News i u Kaliforniji, državi koja daje čak 415 delegata. Biden (77) je neočekivano, nakon što su se oni povukli iz utrke, dobio podršku senatorice iz Minnesote Amy Klobuchar i Petea Buttigiega, gradonačelnika South Benda u Indiani.

Ranije je dobio potporu mlade nade Demokratske stranke Beta O’Rourkea, koji je rano odustao iz utrke za nominaciju, ali je i dalje vrlo popularan u Teksasu. Biden je popularan među afroameričkim biračima, a ankete pokazuju da su za njega u superutorak glasali i birači koju su svoju odluku donijeli u posljednjih nekoliko dana, moguće upravo pod utjecajem ovih troje bivših protukandidata. Veliki plus mu je bila i subotnja pobjeda u Južnoj Karolini

“Ovo je dobra noć”, ponovio je Biden tri puta na pozornici u Los Angelesu obraćajući se svojim pristašama. “A čini se da će biti još bolja. Ne zove se ovaj dan superutorak bez veze”.

“Ljudi, još je rano, ali stvari izgledaju strašno dobro”, dodao je.

Sanders se obratio svojim glasačima u Vermontu kojima je poručio: “Pobjedit ćemo jer ljudi razumiju da su naša kampanja i naš pokret najbolje pozicionirani za pobjedu nad Trumpom”. “Pobijedit ćemo najopasnijeg predsjednika u povijesti naše zemlje”, dodao je.

Gubitnik superutorka je Michael Bloomberg kojemu izlazne ankete predviđaju pobjedu samo na Američkoj Samoi. Vođa njegove kampanje kazao je da će on u srijedu “ponovno procijeniti” svoju kandidaturu, što je odmah dovelo do špekulacija da bi se mogao povući.

I za senatoricu iz Massachusettsa Elisabeth Warren, radi se o velikom porazu. S Mikeom Bloombergom, “ona je velika gubitnice ove večeri. Nije se čak ni kod sebe približila pobjedi”, tvitao je predsjedik Trump. Projekcije televizijskih mreža CNN i ABC News zasad ne mogu proglasiti pobjednika u Teksasu i Maineu gdje su izjednačeni Biden i Sanders.

Superutorak je najvažniji dan u utrci za Bijelu kuću kada glasa 14 američkih saveznih država – Kalifornija (415 delegata), Teksas (228), Virginia (99) , Massachusetts (91), Tennessee (64), Alabama (52), Arkansas (31), Oklahoma (37), Minnesota (75), Vermont (16), Colorado (67), Utah (29), Sjeverna Karolina (110) i Maine (24).

Ulog superutorka je golem, 1357 delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju na kojoj se formalno bira predsjednički kandidat. Kandidati trebaju 1991 delegata da bi dobili nominaciju. Prije superutorka podijeljena su samo 155 delegata u 4 savezne države.

Pobjeda u određenoj saveznoj državi ne znači i kompletan broj delegata već se oni raspoređuju kandidatima prema postotku glasova koji su dobili.

Američki predsjednik Donald Trump pobijedio je u saveznim državama u kojima su dosad zatvorena birališta u superutorak, što je bio i očekivani rezultat budući da se natječe gotovo bez suparnika. U tvitovima, Trump je zahvalio državama Vermont, Sjeverna Karolina, Alabama, Oklahoma, Massachusetts, Tennessee i Maine.

U nekim državama, kao što je Virginia, republikanci su otkazali predizbore jer je bilo potpuno jasno da će Trump pobijediti.

You may also like

0 comments