Jo Cox dobila više prijetnji smrću

Britanska zastupnica Jo Cox, okrutno ubijena u četvrtak na sjeveru Engleske, nedavno je primila prijetnje, objavila je britanska policija u petak ističući da ta afera nije izravno povezana s ubojstvom.

“Policajce je zastupnica Cox obavijestila o zlonamjernim porukama i jedan je muškarac uhićen u ožujku 2016. u vezi s tom aferom”, objašnjava policija u priopćenju. “Muškarac je zbog toga dobio ukor policije”, ističe Scotland Yard. Inkriminirani muškarac u toj aferi nije “muškarac stavljen u pritvor” zbog divljačkog ubojstva zastupnice. Razmatralo se o mogućnosti dodatnih mjera sigurnosti za laburističku zastupnicu, piše Times.

Majka dvoje djece, 41-godišnja Jo Cox ubijena je nasred ulice u gradiću Birstallu, u svojem okrugu na sjeveru Engleske. Završila je sveučilište u Cambridgeu, te radila kao humanitarka prije no što je postala zastupnica laburista za okruge Batley i Spen u 2015. Poznata je po svom radu na ženskim pitanjima, te je surađivala s nekoliko humanitarnih organizacija, a zauzimala se i za ostanak Velike Britanije u EU-u na predstojećem referendumu 23. lipnja.

Kampanja oko referenduma o izlasku ili ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji prekinuta je privremeno u četvrtak zbog njezina ubojstva. Mediji izvještavaju kako svjedoci tvrde da je napadač na Cox tijekom napada uzvikivao “Prvo Britanija”, što je ime ekstremno desne stranke koja se na svojim internetskim stranicama opisuje kao “patriotska stranka i ulična organizacija za samoobranu”.

Rivalski tabori oko referenduma objavili su kako obustavljaju svoje aktivnosti za taj dan, a premijer David Cameron najavio je kako će otkazati svoj posjet Gibraltaru, britanskom teritoriju na južnoj strani Španjolske. Ne zna se kako će ovaj zločin utjecati na referendum.

You may also like