JL: KRSTIČEVIĆ OSTAJE MINISTAR OBRANE

Nakon što je jučer podnio ostavku na funkciju ministra obrane, Damir Krstičević danas se obratio javnosti, nakon što premijer njegovu ostavku nije prihvatio. Odlazak Krstičevića iz Vlade neprihvatljiv je i predsjednici države.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević danas se susreo s ministricom obrane Talijanske Republike Robertom Pinotti, a po završetku bilateralnoga sastanka dali su izjave za javnost. ‘Ja sam ministar obrane i bit ću dok me Sabor ne razriješi!’, kazao je Krstičević.e

To pitanje je zanimljivo ja sam ministar obrane dok me Sabor ne razriješi, ali bio sam uvijek otvoren prema vama. Dat ću sve odgovore, ali dopustite da sada uvažena kolegica i ministrica obrane… Mislim da je sadržaj sastanka bitan, a ovo ostalo – mislim da je sve jasno. Ja i premijer razgovaramo i kroz razgovor nas dvojice javnost će biti na vrijeme upoznata”, rekao je Krstičević.

Ministar Krstičevć na početku svoga obraćanja medijima zahvalio je talijanskoj kolegici na suradnji. Potom je zahvalio vatrogascima, građanima, policiji… na gašenju požara u Dalmaciji. Želim zahvaliti kolegici Roberti Pinotti. Prvi moj sastanak je bio susret s Pinotti u Bruxellesu i odmah smo uspostavili odličnu suradnju. Obećala mi je tada da će doći u RH i drago mi je da je kod nas. Ova posjeta je potvrda naših prijateljskih odnosa i naše odlične suradnje u području obrane.

Želim još jednom i danas izraziti zahvalnost svim ljudima u Dalmaciji mještanima na gašenju požara. Vatrogascima, pripadnicima vojske, policije i na jednoj ogromnoj solidarnosti koja je pokazana prikazana u gašenju požara. Stanje se stabiliziralo. Jasno iz ovoga svega treba izvući lekcije tako da naši sustavi budu bolji i efikasniji. Uvijek ima prostora za poboljšanje i napredak. Suosjećam također s Italijom zbog požara koji ovih dana haraju i tamo i drugim mediteranskim zemljama Tako da sve države imaju izazov kako se s tim nositi. To je bila tema sastanka, kako i u tom prostoru združiti resurse i pomoći jedni drugima ako postoji prilika.

Također, razgovarali smo o zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti. Skupa smo u Afganistanu i meni je drago da smo dogovorili jasno odlazak jedne inženjerrske satnije sljedeće godine u misiju UN-a. Skupa s oružanim snagama Talijanske Republike s ciljem razvoja naših obrambenih odnosa. To treba proći proceduru u Saboru ako Sabor da odobrenje za tu našu misiju u okviru UN-a.  Razgovarali smo i o ostalim aktivnostima oko NATO-a, zatim o političko-sigurnosnoj situaciji u hrvatskom okruženju na prostoru jugoistoka Europe, o suradnji u području ratnih mornarica… i sveukupno mogu ocijeniti da smo imali sadržajan i prijateljski sastanak. Pozvala me u Italiju, a rekla je da skupa jednom možemo posjetiti hrvatske i talijanske vojnike u zaajedničkoj misiji. Također, imat ćemo i sastanak s premijerom Plenkovićem danas’, kazao je ministar.

Uoči ministrovog obraćanja medijima, Jutarnji list je objavio da Krstičević ostaje ministar: “Ostajem ministar obrane. Davanjem ostavke želio sam malo prodrmati sustav da se zna tko je tko”, kazao je jutros na kolegiju u Ministarstvu obrane svojim pomoćnicima te vojnim zapovjednicima ministar obrane Damir Krstičević, saznaje neslužbeno Jutarnji list.

General Pavao Miljavac, predsjednik Generalskog zbora, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao zapovjedni lanac u vojsci, kad su u pitanju intervencije poput gašenja požara.

Miljavac je zapovjedni lanac izdvojio u dva dijela, upotrebu vojske u miru i ratna situacija. Linija zapovijedanja ide od vrhovnoga zapovjednika, načelnika stožera, zapovjednika zbornih područja i operativne postrojbe, objasnio je Miljavac. “Ovdje je specifična situacija, ministar obrane izvijesti predsjendicu i premijera da će izvući određene snage, što je i učinio. Nemoguće je da pošalje snage bez da onaj tko je glavni i odgovorni, a to je Stožer za zaštitu od požara, to i ne traži. Pozivaju se i zračne snage i vojne, kopnene snage u koordinaciji, tako da onaj stožer koji je glavni i odgovorni, ako i leži neka odgovornost, onda je na njemu”, rekao je Miljavac.

“Vojska se definitivno ne može upotrijebiti za ovakvu vrstu požara, jer vojska nije opremljena za takvu vrstu suzbijanja. Mi smo uvijek vojsku i prije upotrebljavali, pa su s brentačama eventualno sanirali požarište, polijevali panjeve, ako se pojavila manja vatra itd. I mogu se upotrijebiti za evakuaciju stanovništva. Direktno u požarište se nisu nikad slali. Drugo su zračne snage, one direktno napadaju požar, ako su uvjeti takvi da mogu. Kad je jak vjetar i noć ne mogu djelovati. Mislim da je to bio glavni problem. Pitanje je o kakvom se propustu radilo”, rekao je Miljavac.

Upitan kako tumači ostavku ministra obrane, Damira Krstičevića, Miljavac je rekao da je on iza generala uvijek stajao. “On je bio dva dana dolje, bio u dimu i s ljudima, mislim da je bio isforsiran, a predsjednica je vjerojatno dobila od nekoga sa strane podatke o razmjeru i katastrofi tog požara, možda je netko pripomenuo da vojska nije bila poslana i predsjednica je vjerojatno temeljem toga rekla da je vojska trebala biti prije poslana. Vidi se to i po njezinim izjavama kasnije, kad je pohvalila rad ministra obrane. Mislim da je sve to skupa bilo ishitreno i s jedne i druge strane. To nije bio razlog da ministar da ostavku, jer je odradio profesionalno, a predsjednica ga nije apostrofirala kao nekoga tko je odgovoran. Po meni to nije bio nikakav promašaj, požar je bio takav da ga je bilo nemoguće kontrolirati zbog jakog vjetra”, rekao je Miljavac.

You may also like