Jesu li vjetroturbine jako štetne za ptice?

Studija
Novo istraživanje ptica na vjetroelektrani Klim u sjevernom Jutlandu u Danskoj pokazuje da ptice daleko bolje izbjegavaju lopatice turbina nego što se ranije mislilo. Pozitivni rezultati potvrđuju veći potencijal za suživot prirode i vjetroelektrana.

Nova studija ‘Monitoring of bird collisions’ (na danskom jeziku) koju su za Vattenfall provele tri iskusne konzultantske tvrtke u suradnji s lokalnim ornitolozima, pokazuje da više od 99 posto kratkokljunih gusaka i ždralova koje lete u tom području izbjegavaju lopatice vjetroagregata. Studija je provedena na vjetroelektrani Klim i prirodnom rezervatu Natura 2000 Vejlerne, priopćio je Vattenfall.

Studija je provedena djelomično da bi se dokazalo da vjetroelektrana Klim udovoljava svojoj ekološkoj dozvoli koja predviđa da sudari ne smiju premašiti 75 posto trenutačne održive stope smrtnosti za populacije kratkokljunih gusaka i ždralova. Provodila se kroz dva razdoblja i do danas je najopsežnija danska studija o tome kako guske i ždralovi reagiraju na lopatice koje se vrte na vjetroelektrani. Fokus je bio izračunati koliko se ptica sudara s lopaticama, kao i koliko ptica leti u tom području.

Tijekom tri perioda u nešto više od mjesec dana, i u prvoj i u trećoj godini, područje oko 11 turbina provjeravalo se svaka tri dana kako bi se utvrdilo postoje li mrtve ptice, perje ili neki drugi tragovi ostataka ptica. Broj ptica u istraživanom području također je mapiran laserskim dvogledom, teleskopima i radarom, što je omogućilo sustavno mjerenje udaljenosti i visine leta te naknadno stvaranje 3D putanje svake ptice.

Rezultati istraživanja posebno su pozitivni u svjetlu rastuće potrebe za postavljanjem vjetroagregata kao dijela napora za suzbijanje klimatskih promjena jer ukazuju na potencijal za suživot prirode i vjetroagregata, ističe se u priopćenju. “Rezultati potvrđuju da ptice zapanjujuće dobro lete oko turbina ili iznad njih. To je pozitivno, ne samo zato što gotovo niti jedna ptica ne umire u sudaru, već i zato što to znači da postavljanje vjetroagregata ne mora biti izravno u sukobu s prirodnim područjima. Ovo novo znanje trebalo bi uzeti u obzir kada se planiraju nove vjetroelektrane”, poručio je Jesper Kyed Larsen, voditelj bioznanosti u Vattenfallu, donosi OIE

You may also like