Home Hrvatska Jesmo li nacija vjernika?

Jesmo li nacija vjernika?

by Energypress.net

Godine 1985. u Hrvatskoj manje od 20 posto mladih je vjerovalo da postoji Bog, dok 2012. taj se postotak popeo na 78,7. U aktualnoj školskoj godini, gotovo 90 posto mladih pohađa vjeronauk.

Društveno-političke okolnosti i konformizam, uz individualne faktore, utječu itekako na stajališta i religijska uvjerenja građana, zbog čega u društvu ne posustaju sukobi oko svjetonazorskih tema.

Sredinom 80-tih u socijalizmu koji je protežirao ateizam samo je petina mladih vjerovala da postoji Bog, a njih tek 15 posto da je Bog stvorio svijet.

Već 1999. u Boga je vjerovalo 77,2 posto mladih, a 2012. njih 78,7 posto. Pokazuju to nacionalna istraživanja mladih Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), na koja se pozvao Željko Boneta s riječkog Učiteljskog fakulteta u radu Klatno se i dalje njiše.

Sociologinja religije dr. sc. Dinka Marinović Jerolimov iz IDIZ-a tumači za Večernji list kako je porast vjernika među mladima rezultirao promjenom socijalističkog sustava, gdje je religija imala negativan predznak, dok su nakon 90-ih crkva i religija postale prisutne u javnom životu i obrazovanju kroz vjeronauk.

Dodaje da se kod tumačenja velikog porasta vjerovanja ili nevjerovanja moramo uzeti u obzir objektivne okolnosti nekog vremena, dijelom i konformizam, te uz različite političke i individualne faktore i činjenicu da je religija u Hrvatskoj rasprostranjena kao dio obiteljske i šire kulturne i nacionalne tradicije.

Učenici koji su u školskoj godini 2015./2016. pohađali vjeronauk: 86,10 posto njih katolički vjeronauk, 0,67 posto pravoslavni vjeronauk, a 0,49 islamski vjeronauk. Međutim, na fakultetima se broj mladih vjernika smanjuje.

Related Posts