Home Ekonomija Jesmo li izašli iz recesije i možemo li normalno naprijed?

Jesmo li izašli iz recesije i možemo li normalno naprijed?

by admin

Povodom nove procjene rasta BDP-a na svom profilu društvenih mreža oglasio se konomski analitičar Ivica Brkljača. Njegov komentar donosimo u cijelosti.

“Gledajući po industrijama, hrvatsko gospodarstvo je iz duboke recesije (depresije) počela najprije vući prerađivačka industrija, a ubrzo se priključila trgovina, prijevoz i turizam (po NKD: C, G, H, I). To se događa već pune 3 godine – ovi sektori su počeli rasti i prije nego je ukupni BDP prešao u pozitivu. Nema sumnje da je tome najviše pogodovao ulazak u EU i otvaranje jedinstvenog tržišta od pola milijarde ljudi.

E, sad će gas početi davati i građevinski sektor. Više od pola godine imamo ogromni kontinuirani porast izdanih građevinskih dozvola, baš kao i prateću vrijednost predviđenih radova.
Rast gospodarstva postaje robusniji upravo zbog široke rasprostranjenosti po industrijama.

p.s. Inače, sektor građevine je onaj koje je najviše vukao hrvatski BDV prema dolje punih 7 godina. Doslovno se prepolovio, a što i nije čudno s obzirom da smo imali ekspanziju građevine van svih normalnih gabarita u vremenima prije krize. Ovako je to svake godine padalo:

2009. -10,0%
2010. -15,7%
2011. -8,5%
2012. -11,7%
2013. -4,4%
2014. -4,2%
2015. -0,7%

Balon se više nego ispuhao, veliki broj firmi je počišćen s tržišta, ostatak se restrukturirao – i sad možemo normalno naprijed”, napisao je Brkljača na svom facebook profilu.

Related Posts