Jeremy Corbyn najavio nacionalizaciju energetskog sektora

I podizanje poreza
Add content here
 Britanski laburisti predstavili su u četvrtak radikalni „manifest nade” s kojim izlaze na opće izbore idućeg mjeseca, najavljujući nacionalizaciju ključnih privrednih sektora, masovna ulaganja u infrastrukturu i besplatni širokopojasni Internet.

Ljevičarski veteran Jeremy Corbyn ponudio je glasačima „najradikalniji plan našeg doba, pun nade, usmjeren na ljude, s potpuno zaokruženom financijskom konstrukcijom”. Obećao je vratiti u javno vlasništvo željeznicu, poštu, energetski sektor i vodoopskrbu ako laburisti osiguraju većinu u parlamentu na izborima zakazanim 12. prosinca. Najavljuje i velike investicije u javne usluge, uvođenje 32-satnog radnog tjedna i reforme u korporativnom sektoru.

Laburistička stranka obećala je i „zelenu industrijsku revoluciju” kojom bi se riješila, kako ju Corbyn naziva, „klimatska kriza” usmjeravanjem fokusa pri otvaranju novih radnih mjesta i pri poslovanju kompanija na borbu protiv globalnog zatopljenja.

Laburisti namjeravaju i podići poreze građanima s najvišim primanjima, a planiraju i više korporativne poreze i naknade za naftne i multinacionalne kompanije. Mnogi politički analitičari procjenjuju da će na izborima najvjerojatnije pobijediti konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona. U većini anketa laburistička stranka zaostaje za torijevcima za najmanje 10 postotnih bodova.

 

 

 

 

You may also like

0 comments