Jen oslabio nakon jutrošnjih uvođenja negativnih kamatnih stopa

Japanski jen u petak je na međunarodnim deviznim tržištima izrazitije oslabio prema dolaru i na putu je najvećeg dnevnog gubitka u više od godinu dana, nakon što je japanska središnja banka iznenadila tržišta odlukom o uvođenju negativnih kamatnih stopa.

Američka valuta u jednom je trenutku poskočila za više od dva posto prema japanskoj, na 121,495 jena, što je najviša razina dolara prema jenu u više od mjesec dana. Potom je uspon dolara posustao i njime se trgovalo po 120,75 jena, što znači da je trenutno u plusu 1,65 posto, na putu najvećeg dnevnog dobitka od prosinca 2014 .godine. Euro je, pak, skliznuo za 0,3 posto prema američkoj, na 1,0901 dolara. Previranja na globalnim tržištima od početka godine zbog bojazni od usporavanja rasta na globalnoj razini, oštar pad cijena nafte i teškoće u kineskom gospodarstvu potaknule su ulagače da sigurno utočište za svoj kapital potraže u japanskoj valuti. Veća potražnja za jenom dodatno će otežati japanskoj središnjoj banci ostvarivanje zacrtane inflacije od dva posto, napominju analitičari.

BOJ je na redovnoj mjesečnoj sjednici odlučio uvesti negativnu kamatnu stopu od minus 0,1 posto na određene depozite koje tamošnje financijske kompanije drže kod središnje banke, što znači da će ubuduće morati središnjoj banci plaćati za čuvanje novca. Japanska središnja banka time se pridružila nizu značajnih središnjih banaka u svijetu koji su uveli negativne kamatne stope, uključujući Švicarsku narodnu banku (SNB), švedsku Riksbank, Dansku središnju banku i Europsku središnju banku (ECB). SNB, Riksbank i ECB redom se bore s prijetnjom deflacije te su pokušale oslabiti svoje valute kako bi poduprle jačanje cijena.

Iz japanske središnje banke su poručili da će kamatne stope dodatno spustiti u negativno područje budu li to smatrali nužnim. “Ne mislimo da će negativne kamatne stope unijeti neke bitne promjene. Pritisak na BOJ pojačavat će se kako bi učinio još i više tijekom idućih mjeseci s ciljem ostvarivanja zacrtane inflacije”, kazala je valutna analitičarka u Commerzbanku Esther Reichelt.

Dodala je da će raspoloženje ulagača u pogledu poduzimanja rizika biti ključni čimbenik za kretanje tečaja jena pa će tako, u slučaju aprecijacije jena, pritisak na BOJ jačati u idućim mjesecima kako bi dodatno spustio kamatne stope u negativno područje.

You may also like

0 comments