Jen oslabio, funta se oporavila

Jen je u utorak nastavio slabiti prema dolaru i euru na međunarodnim deviznim tržištima zbog jačanja optimizma oko uvođenja novih poticaja japanskom gospodarstvu i posljedičnog jačanja sklonosti rizičnim ulaganjima, dok se funta donekle stabilizirala zbog jasnije situacije na tamošnjem političkom planu.

Dolar je u takvom ozračju prema jenu poskočio 0,8 posto, na 103,64 jena, što je njegova najviša razina od 24. lipnja kada je britanska referendumska odluka o napuštanju Europske unije pokrenula val previranja na globalnim tržištima.

I euro je ojačao prema jenu i to jedan posto, na 114,93 jena, dosegnuvši najvišu razinu također od 24. lipnja. Euro je ojačao i oko 0,5 posto prema dolaru, na 1,1112 dolara.

Rast cijena dionica na globalnim tržištima potaknuo je ulagače na smanjenje pozicija u japanskoj valuti, koju su naveliko kupovali nakon britanske referendumske odluke, sklanjajući kapital u sigurnu luku zbog pojačane zabrinutosti u vezi globalnog gospodarskog rasta. No, u utorak su zbog daljnjih prodaja jena izbrisani svi njegovi dobitci ostvareni nakon Brexita.

Japanski premijer Shinzo Abe u ponedjeljak je izjavio da će u utorak dati smjernice ministru gospodarstva kako bi se počeo pripremati paket fiskalnih poticaja, no nije naveo pojedinosti vezano za vrijednost toga paketa. Od izvora iz tamošnje vladajuće stranke doznaje se da je vlada spremna utrošiti više od 10.000 milijardi jena. U fokusu je također japanska središnja banka jer ulagače zanima hoće li uvesti dodatne monetarne poticaje na zasjedanju krajem srpnja.

Oči ulagače uprte su i u Britaniju, gdje se bliži kraj neizvjesnostima koja je potresala političku scenu proteklih tjedana, nakon vijesti da bi novom britanskom premijerkom u srijedu trebala postati ministrica unutarnjih poslova Theresa May.

Funta je tako prema dolaru ojačala 1,1 posto, na 1,3145 dolara. Drži se tako iznad nove najniže razine u 31 godinu od 1,2798 dolara, na koju je skliznula prošlog tjedna. Ojačala je i oko 0,5 posto prema euru kojim se tako trgovalo po 84,57 penija, što znači da je funta dosegnula najvišu razinu prema euru u posljednjih tjedan dana.

“Jasna situacija po pitanju vodstva u Britaniji također je jedan od čimbenika koji su povećali sklonost ulagača rizičnijim ulaganjima”, tumače analitičari brokerske kuće FXTM u bilješci klijentima.

You may also like

0 comments