Jen ojačao prema dolaru i euru

Tečaj jena ojačao je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru i euru, nakon što se japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) suzdržala od daljnjeg ublažavanja monetarne politike. U takvim je okolnostima američka valuta oslabila prema japanskoj za 0,4 posto, na 119,73 jena. Euro je istodobno prema jenu oslabio za 0,6 posto, na 135,20 jena.

Euro je skliznuo i za 0,15 posto prema dolaru, na 1,12965 dolara, nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku dosegnuo 1,1373 dolara, najvišu razinu od 26. kolovoza. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen, na 95,278 bodova, nakon što je skliznuo na 94,913 bodova u ponedjeljak, najnižu razinu od kraja kolovoza, jer trgovci čekaju hoće li američka središnja banka Fed na ovotjednoj sjednici povećati kamatne stope prvi put u gotovo deset godina.

Volatilnost na financijskim tržištima od prošloga mjeseca navela je mnoge ulagače na zaključak da će se Fed suzdržati od podizanja kamatnih stopa kako bi spriječio dodatnu nestabilnost. Tržišta kalkuliraju s približno 30-postotnom šansom da će kamatne stope biti podignute. Japanska će valuta, kažu trgovci, s obzirom na status sigurnog utočišta za kapitala u nestabilnim vremenima za gospodarstvo vjerojatno jačati na svaku naznaku posustajanja uspona dionica zbog zabrinutosti vezanih uz povećanje kamatnih stopa u SAD-u, ili usporavanje kineskog gospodarstva.

U fokusu je bila mjesečna sjednica BOJ-a a, premda je njezin ishod bio očekivan, nekolicina tržišnih sudionika priželjkivala je iznenadno ublažavanje monetarne politike zbog slabih gospodarskih pokazatelja posljednjih tjedana. Guverner Haruhiko Kuroda iskazao je optimizam u vezi izgleda za treće najveće gospodarstvo i nije signalizirao vjerojatnost daljnjeg ublažavanja monetarne politike, poručivši s tiskovne konferencije da se japansko gospodarstvo i dalje blago oporavlja i da očekuje postupni rast izvoza. “Kuroda je zvučao iznenađujuće optimistično i to je razlog jačanja tečaja dolara prema jenu”, kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale. “Pa ipak, i dalje smo mišljenja da će se BOJ morati odlučiti za dodatno ublažavanje u četvrtom tromjesečju, ako žele ostvariti ciljanu inflaciju od dva posto”, dodao je.

Fokus ulagača preusmjerava se na britansku funtu pred objavu podataka o inflaciji u Britaniji, za koje se očekuje da će pokazati stagnaciju cijena. A izostanak rasta cijena glavni je argument protiv povećanja kamatnih stopa. Situacija je pozitivnija po pitanju rasta zaposlenosti i plaća, što podupire stajališta da će britanska središnja banka slijediti primjer Feda i podići kamatne stope u prvim mjesecima iduće godine. “Dok inflacije ne poraste, bit će prerano špekulirati o povećanju kamatnih stopa. Ono oko čega se svi slažu jest da će BoE pričekati da Fed podigne kamatne stope i tek onda krenuti u akciju”, kazala je Esther Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku.

You may also like