Jemenska vlada u egzilu ponovno je u srijedu otvorila zračnu luku u Adenu, tjedan dana nakon što su snage lojalne vladi ponovno preuzele kontrolu nad mnogim dijelovima toga južnog grada.

Lokalni novinari za dpa su kazali da je u zračnu luku sletio saudijski vojni zrakoplov, što je obilježilo njegovo ponovno otvaranje. Zračna luka bila je zatvorena četiri mjeseca zbog okršaja između snaga lojalnih predsjedniku u egzilu Abd Rabu Mansuru Hadiju i pobunjenika Hutija koje podupire Iran. “Akcija ponovnog stavljanja u funkciju zračne luke još je u tijeku, kako bi se osposobila za slijetanje raznih vrsta zrakoplova”, rekao je novinar.

Prošli je tjedan Hadijeva vlada izvijestila o tomu da je ponovno preuzela kontrolu nad Adenom od Hutija i njihovih saveznika. Visoki vladini dužnosnici nalaze se u Adenu, gdje se pripremaju za povratak Hadijeve administracije. U ožujku su Aden osvojili šijitski pobunjenici, prisilivši sunita Hadija i njegovu vladu da se sklone u susjednu Saudijsku Arabiju. Početkom godine Hadi je Aden proglasio privremenim glavnim gradom nakon što je pobjegao iz Sane koja je pod kontrolom Hutija.

Related Posts